Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap A hónap programjai A hónap programjai Elsők közt vittek segélyt Romániába a forradalom idején

Elsők közt vittek segélyt Romániába a forradalom idején

E-mail Nyomtatás PDF

Nyugdíjasaink, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének nyugalmazott munkatársai, vezetői találkoztak október 19-én. Többségük most is aktívan szolgálja a vöröskeresztes ügyeket megyénkben önkéntesként.


Nem ismertek lehetetlent: Baloghné Szűcs Magdolna és Baráthné Tremmel Eleonóra

– Forradalom tört ki Romániában, hallom a rádióban a felkavaró híreket, s azonnal mondom édesapámnak: nekem dolgom van, biztos, hogy dolgom van! – Szabadságon voltam, és disznóvágáson segítettem, de besiettem a legközelebbi postára és felhívtam igazgató asszonyt (hiszen akkor nem volt elterjedt a mobiltelefon). Azzal kezdte, hogy ők már gyűjtenek javában, igyekezzek vissza én is a területemre. Vonatra ültem, hazautaztam, s megszerveztem a munkát. Az év utolsó napját a biharkeresztesi határnál töltöttem, ott fogadtuk a menekülteket – emlékezett vissza az 1989-es eseményekre Izsoó Lászó, aki a Magyar Vöröskereszt Hajdúnánás Területi Szervezetét vezette nyugdíjba vonulásáig. Sorjáztak régi és közelmúltbeli emlékek azon a találkozón, amelyre a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete hívta meg nyugdíjasait december 19-én Hajdúböszörményben.

Szoros, többszálú kötelék: Vöröskereszt

Tizenegyen jöttek el az ünnepségre. Ott folytatták a beszélgetéseket, ahol abbahagyták. Unokák képei, kedves történetek után érdeklődve hallgatták meg a megyei szervezet kétéves munkájának összefoglalóját. Mivel sok nyugdíjas most is aktív vöröskeresztes, nem egy jótékonysági programhoz ők is hozzá tudták tenni élményeiket, vagy azt, mivel segítették a rendezvény megvalósulását mint önkéntesek, alapszervezeti vezetők, tagok.

Anekdoták, emlékek élmények követték egymást, például, a kárpátaljai árvíz idején arról a kenyérosztásról, amikor a kétségbeesett helyi emberek tömege már-már életveszélyes erővel a gépjármű falához préselte a segíteni akaró munkatársakat. Ukrajnába kicsi, rendkívül szegény falvakba vitt segélyekről is beszéltek, és arról, hogy a legelsők között a megyei Vöröskereszt vitt adományt a romániai forradalom idején a kinti áldozatoknak, civileknek, gyerekeknek. A nyugdíjasok a Vöröskeresztben mindig fiatalok, aktívak, tapasztalataik, eleven kapcsolataik segítik a megyei munkát ma is. Összeköti őket egymással és a jelenlegi szervezettel a múltbeli, jelenlegi szolgálat, és természetesen a vöröskeresztes eszme.


Emlék: Dr. Acsay Andrásné – Éva kezében

A találkozó képei megtekinthetőek Facebook-oldalunkon: https://www.facebook.com/pg/hajdubiharmegye.voroskereszt/photos/?tab=album&album_id=1952907218136646

 

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak