Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Adományozás helyi szinten Adományozóink Tisztelgés díjjal, szóval, zenével, rajzzal

Tisztelgés díjjal, szóval, zenével, rajzzal

E-mail Nyomtatás PDF

Támogatókkal, művészek adományjellegű fellépésével, alkotásával tehette egyedivé, excluzívá véradóünnepségét a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete novemberben.

Köszönjük minden támogatónak és művésznek, akiket név szerint is felsorolunk  összefoglalónk végén:


Sokszoros, jubiláló véradókat tüntetett ki a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete, hogy kifejezze e szerény, névtelenségbe burkolózó hősök tettének értékét, és reflektorfénybe állítsa őket a magyar véradók napja alkalmából.

 

Közös. Önökben közös több csodálatos vonás: nem riadnak vissza az áldozathozataltól, ha embertársaik életét, egészségét kell megmenteni, ezért adnak vért. Erős Önökben a belátás és a felelősségérzet, hiszen rendszeresen megteszik ezt, hogy folyamatosan stabilan álljanak a vérkészletek, és az egészségügyi ellátás biztonságosan működjön hazánkban – így köszöntötte a donorokat Dr. Mező Barna, a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének elnöke november 22-én a városi váradó ünnepségen a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában.

 

Legyőzi félelmét, hogy segítsen

Idén közel 160 donort hívott meg a rendezvényre a szervezet, 25-szörös, 30-szoros, és ennél magasabb számú véradásukat ünneplő polgárokat. A 10-20-szoros jubilálóknak postán küldték el az elismerést a vöröskeresztesek, velük együtt összesen 365 debreceni polgárt tüntetve ki.

Öten 100 feletti önzetlen jótettükért vettek át érmet és oklevelet. A legmagasabb elismerést Anik József László kapta, aki több, mint 130-szor nyújtotta segítő karját. Mint elmondta, 1971-től ad vért annak ellenére, hogy fél a tűszúrástól. Minden alkalommal túlteszi magát ezen, hogy segítsen.

Művészek a donorokért

A nap meglepetéseként Masits István festőművész átnyújtotta Anik József Lászlónak a róla készített portrét. Felajánlására a jelenlévő ünnepeltek közül még kettőt kisorsoltak, akiket hamarosan szintén megrajzolt képmásukkal ajándékoz meg. Ezzel a képzőművészet másodszor kapott helyet a rendezvényen. „A véradók mint csendes hősök” című pályázat nyerteseit is kihirdette a Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete. Az első helyezést Veres Imre, 7. osztályos diák kapta szimbolikus alkotásáért.

Véradókért állt a színpadra az anzX zenekarból Újvári Szabina musical-énekes és Makai Károly gitáros két nagyon fiatal hegedűs tehetséggel, Sánta Eszterrel és Zsuzsival. Pless Attila zongoraművész is a donorokért adott elő komolyzenei darabokat ünnepi hangulatot teremtve.

Köztudatba november 27-tel

1956-ban megtudva, hogy sebesültek kezeléséhez vérre van szükség Magyarországon, lengyel polgárok tömegei mentek el vért adni. Később büszkén-boldogan idézték fel, hogy lengyelek vére is csörög a magyar hősök ereiben – idézte a lengyel miniszterelnöktől hallottakat Dr. Kiss Sándor, aki Debrecen Megyei Jogú Város nevében, s a Szociális és Egészségügyi Bizottságának elnökeként tisztelgett a véradók előtt. Hangsúlyozta, hogy napjainkban a magyar donorok gyógyulásukért csatájukat vívó társaiknak segítenek önkéntesen, névtelenül, belső késztetést érezve arra, hogy jót tegyenek. Kitért rá, milyen fontos, hogy mindenki tudja hazánkban: november 27. a magyar véradók napja.

Családiassá vált az est ebben az évben. Sok kitüntetett magával hozta kisgyermekét. A jubiláló véradók előtti tiszteletadáson túl a program szolgálta azt is, hogy a donorok példaértékű hősökként jelenjenek meg a következő nemzedéknek.A fotókat Gyarmati Gábor készítette.

1.    fotón balról: Ujvárosy Andrásné megyei igazgató, Anik József László 130-szoros véradó, Masits István festőművész, Dr. Mező Barna területi elnök

3. fotón az anX zenekar tagjai: Makai Károly, Sánta Eszter, Sánta Zsuzsi, Újvári Szabina
4. Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. veszi át kitüntetését 30-szoros véradásért Ujvárosy Andrásnétól***

Támogatók:

  • Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata


  • Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete
  • Debreceni Művelődési Központ

Jantyik Zsolt igazgató
Szabó Oktávia intézményi titkár
munkatársak

  • Szabó Katalin művelődés-szervező és a DMK Újkerti Közösségi Házának előadóművészei, alkotó közösségei:
  • Újvári Szabina színész, musical-énekes és Makai Károly gitáros az anzX csoportból,

Sánta Eszter és Zsuzsi hegedűn, Bojti Eszter zongorán (felkészítő: Versánszky Ildikó,hegedűművész, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola tanszékvezető tanára).

  • Pless Attila zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense

 

  • Masits István festőművész
Módosítás: ( 2016. november 24. csütörtök, 09:53 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak