Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Adományozás helyi szinten Adományozóink Színvonalas program - támogatóinknak köszönhettük

Színvonalas program - támogatóinknak köszönhettük

E-mail Nyomtatás PDF

Támogatóknak köszönhetően lehetett teljes a Megyei elsősegélynyújtó verseny 2017. május 25-én Hajdúszoboszlón a Megyei katasztrófavédelem Kiképző és Raktár Bázisán. A program a Magyar Vöröskereszt felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyének megyei fordulója volt. Az országos rendezvény-sorozat főtámogatója a Generáli Biztonságért Alapítvány.

 

E helyen kezdődjön a rendezvény beszámolója a támogatókkal:


Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága 


 

 


 

4028 Debrecen, Péterfia utca 29.


 

 


Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi

Igazgatóság

 


Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési

Bizottság

 

 

***

 

Összefoglaló: Győztesek és nyertesek


Újra „Kossuthosok” képviselik megyénket az Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjében. Csapataik erős mezőnyben és összetett baleseti szimulációkban érték el a legmagasabb pontszámokat a megyei fordulón május 25-én, Hajdúszoboszlón.


Bevetésen az első kárhelyen – fotók: Gyarmati Gábor

– Döbbenetes volt az első kárhely a roncsbusznál. Egy munkás levágta a karját, egy másik felborult a létrával, eszméletlenül feküdt, a harmadik elvágta a lábát, vénás vérzése volt, a negyediket elütötte egy részeg traktoros. Vele először nem tudtam, mit kezdjek, mert nem láttam a lábát. A részeg ember végig zavart. Szerintem a buszt akarták szerelni, mikor ez történt – ismertette az első helyszínt a tanárával egy hatodikos hölgy, aki csapatával teljesítette a Megyei elsősegélynyújtó verseny gyakorlati és elméleti feladatait 2017. május 25-én Hajdúszoboszlón a Megyei Katasztrófavédelem Kiképző és Raktár Bázisán. Az életszerű, típusos hibákra nagy hangsúlyt helyező rendezvényen a fiatalok nem csak versenyeztek, hanem tanultak is. Minden balesetet imitáló helyszín teljesítése után a versenyzőkkel a zsűriző szakemberek megbeszélték a szakmai tudnivalókat a legapróbbnak látszó – ámde az életmentésben döntő – fogásokig.

A Magyar Vöröskereszt idén 46-odszor szervezi meg felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyét, amelynek fő támogatója a Generali a Biztonságért Alapítvány. A verseny megyei fordulója volt a hajdúszoboszlói megmérettetés, amelyen a területi versenyek legjobbjai mérték össze tudásukat. Összesen 15 csapat, 7 gyermek, 7 ifjúsági és egy felnőtt teljesítette a 4 gyakorlati és 2 elméleti állomás kihívásait.

Jöttek, mentettek, nyertek

Kiabálás és a csapatkapitányok határozott irányító szavai hallatszottak a bázison nap közben, majd vidámság és nevetés a verseny végén.
– Mit szóltál a lányhoz a 2. kárhelyen?

– Aki azt mondta, hogy ő is versenyző, aztán teljesen rossz dolgokat akart csinálni a mellkassérült sráccal? Jó kis zavaró tényező volt! – így beszélgettek egymás közt a versenyzők az eredményhirdetés előtt. A helyszíneken – miként a való életben is – figyelemelterelő körülményeket is ki kellett zárni, kezelni kellett zavarodott embereket, sőt a terep biztonságáról is meg kellett győződniük a versenyzőknek.

Az egyik kárhelyen ezt emlékezetükbe vésték a szervezők néhány tűzveszélyes olajos hordó elhelyezésével. Aki nem kérte, hogy tegyék biztonságossá a helyet, súlyos pontokat veszített. Csecsemő-újraélesztés, motoros sisak leemelése várt a csapatokra a harmadik állomáson, amely egy motoros-gázolást szimulált. A negyedik helyszínen táborozó fiatalok kerültek bajba verekedés és drogfogyasztás miatt. E helyen a belső és külső sérülések sorozatát kellett ellátni, miközben a helyszínt elhagyta egy beszámíthatatlan állapotú vérző beteg. Ellátásához a versenyzőknek kreativitásukat is be kellett vetniük.

Győztek és továbbjutottak

– Minden csapat jól felkészült, és megfelelően megoldották a kárhelyek feladatait. Szép, színvonalas, szakmailag értékes versenyt tudunk magunk mögött – hangsúlyozta az eredményhirdetésen Dr. Korcsmáros Ferenc zsűrielnök (aki a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház osztályvezető főorvosa és a Magyar Vöröskereszt Berettyóújfalu Területi Szervezetének elnöke).Győztesek: az ifjúsági és a felnőtt „kossuthosok”


Győztesek: „aranyos kossuthosok” a gyermek korosztályból

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának csapatai győztek, és képviselik megyénket az országos döntőben szeptember 9-én Kaposváron. Gyermek kategóriában az intézmény Arany János téri feladatellátási helyének csapata nyert, gimnáziumi csapata az ifjúsági korosztályban bizonyult a legjobbnak, s a tanárok csoportja a felnőtt korosztályban jutott tovább.


A Generáli egyik ajándéka

Az első három helyezett csapatok díjai mellett a Generali a Biztonságért Alapítvány – „A Jövő Elsősegélynyújtóiért” – különdíját is átadták.
„A Generali a Biztonságért Alapítvány egyik kiemelt célja a gyógyítási-mentési tevékenység segítése, ezen belül is az elsősegély-nyújtási ismeretek széleskörű elterjesztése. Örülünk, hogy a Magyar Vöröskereszttel közösen az iskolás korosztályt is támogathatjuk abban, hogy képesek legyenek és merjenek is segíteni, ha baj van.” – hangsúlyozta Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja az esemény kapcsán.

Fotók: Gyarmati Gábor


Módosítás: ( 2017. június 06. kedd, 13:36 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak