Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Adományozás helyi szinten Adományozóink Megvendégelhettük donorokainkat támogatóinkkal

Megvendégelhettük donorokainkat támogatóinkkal

E-mail Nyomtatás PDF

Negyvenegyen jöttek el a világnapi naplós véradásra, köztük egy ’100 feletti’ donor is. Dr. Szekeres Antal Debrecen Megyei Jogú Város Jegyzője a véradónap arcaként arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiszűrt donorok száma a lakosság egészségügyi állapotára is utal.


Dr. Szekeres Antal DMJV jegyzője, a világnapi véradás arca – fotó: Gyarmati Gábor

– Ösztönözni szeretném a felnőtt korúakat, járjanak el arra 900 véradóalkalomra, amelyet a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének aktivistái szerveznek. A cél, hogy a lakosság 5%-a vért adjon, Debrecenben jelenleg 4,14%-os ez az arány mondta Dr. Szekeres Antal, Debrecen Megyei Jogú Város jegyzője a világnapi véradás arcaként a Hajdú-bihari Napló Székházában, ahol a Vöröskereszt megyei és Debrecen területi szervezete sör-kolbász menüvel vendégelte meg donorait. Az önkéntes véradás ingyenességen, rendszerességen alapul. Törekvésünk a társadalmi megbecsülés fokozása és új véradók toborzása. Tavaly 3681-en adtak életükben először vért Hajdú-Biharban, szeretnénk, hogy ez a szám 4000 fölé emelkedjen – fűzte hozzá Dr. Szekeres Antal, a Magyar Vöröskereszt megyei és országos küldöttje.

 

A donorok 18%-át kiszűrték az elmúlt évben. Ez a magyar lakosság egészségi állapotáról sem jó kép. Jó lenne a véradást nem elszigetelten kezelni, hanem összekapcsolni az emberek egészséges életmódra nevelésével –hangsúlyozta.

 

Rendszeres nosztalgia-véradásért

– A véradás ügyét nagyon fontosnak tartjuk, nem csak a tájékoztatással segítjük, hanem 2005-től rendszeresen helyet adunk neki, és 10 éve minden hónap elején nyitva áll ajtónk a donoroknak. A Napló a kezdetektől szolgál karitatív ügyeket. Közismert a ’A Napló segít’ programunk is – mondta Boros Norbert, a Hajdú-bihari Napló Lap- és rovatvezetője, majd hangsúlyozta, hogy a jövőben is folytatják az együttműködést a Vöröskereszt véradásszervezőivel, és minden hónap elején befogadja a székház a véradásokat.
Kedvelik és igénylik a donorok a nosztalgia-véradást, ezért szándékunk minden hóeleji naplós véradást a régi idők hangulata szerint megtartani, és sör-kolbász menüvel megvendégelni a véradókat – jegyezte meg Bognár Péterné, a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének vezetője.

50 liter vért adott eddig

– Igen! Ez az igazi élmény, hogy eljöttem 112-szer és mindig adhattam 4,5 dl vért – Bay László sokszoros véradó ezzel lelkesítené az önkéntes, teljes véradásra a fiatalokat, és azzal is bátorítaná őket, hogy járjanak el véradásokra. – Meglátják,megszeretik többek közt a humanitás miatt. Jól esik tudni, hogy az ember segít másokon –jegyezte meg.

A véradásszervezők nagy tisztelettel fogadták, és a különleges véradónapon azt is megtudta, hogy 112 véradásával eddig 50 liter vért adott, azaz 10 ember teljes vérkészletének megfelelő mennyiséget. Ha figyelembe vesszük azt a közimsert tényt, hogy egyvéradással 3 emberen segít a donor akkor Bay László 336 beteg gyógyulásában működött együtt csendes, láthtatatlan hősként.

 

A különleges alkalomra a Napló ajándékcsomagokat adott, amelyeket a vöröskeresztesek kisorsoltak a véradók között.

Az első naplós nosztalgia-menüvel a Töhötöm Italdiszkont és a Kedvenc Húsbolt felajánlásának köszönhetően vendégelhették meg a véradókat.


Boros Norbert lap- és rovatvezető átadja a Hajdú-bihari Napló ajándékát

A fotókat Gyarmati Gábor önkéntesünk készítette.


Támogatók:

 

 


 


Módosítás: ( 2017. június 02. péntek, 11:27 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak