Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Adományozás helyi szinten Akciók, programok Lángra lobbant adománygyűjtő hagyomány

Lángra lobbant adománygyűjtő hagyomány

E-mail Nyomtatás PDF

Karitatív, közösségi, helyi – a pünkösdölő élelmiszerakcióval másodszor is megmozdította Balmazújváros lakóit a Magyar Vöröskereszt helyi alapszervezete és a területi szervezet.

Halogatni nem lehet, ha a napi túléléshez élelmiszerre van szükség. Balmazújvároson azt tapasztalták a vöröskeresztesek az elmúlt években, hogy a nélkülöző sokgyermekes családok tavaszra kimerítik tartalékaikat – melyek zömmel a vöröskeresztes karácsonyi adományokból származnak. A köztudatban azonban csak a karácsonyi jótékonyság szokása él. Év közben többnyire használt ruha érkezik az Vöröskereszt területi irodájába, pedig rengeteg a hátrányos helyzetű család, és sok az éhes gyermek.

Összekapcsolt múlt és jelen

Régi helyi népszokást elevenített fel a Magyar Vöröskereszt Balmazújvárosi (2. számú) alapszervezete és a területi szervezet: a pünkösdölő adománygyűjtést. Az idősebbek még emlékeztek arra, amikor a tavaszi ünnepen a gyerekek táncolva, énekelve kértek adományt a szegényeknek.  
Erre emlékeztették a balmazújvárosiakat tavaly a vöröskeresztesek, amikor először meghirdették a tavaszi élelmiszergyűjtést azzal a céllal, hogy gyorssegélyt adjanak a családoknak, élelmiszertartalékot tegyenek félre krízishelyzetbe kerülő embereknek, és hagyományt teremtsenek a tavaszi gyűjtésből. Az akció elérte első két célját. Idén merült fel a kérdés, hogy sikerült-e adománygyűjtő hagyományt teremteni.

Globálisan és lokálisan a Vöröskereszttel

2017. június 9-én és 10-én pünkösdi élelmiszergyűjtést hirdettek plakátokon, szórólapokon és a helyi újságban a vöröskeresztes munkatársak, tagok és önkéntesek. Az akciónak két helyi üzlet adott helyet – a Balmaz-Szabó Kft. és a Balmaz-Coop Zrt. boltja. Az ötlet és munkaerő készen állt a vöröskeresztes önkéntesekkel, tagokkal és munkatársakkal, de a lakosság tájékoztatásának, az önkéntesek étkeztetésének költségeihez támogatásra volt szükség. Ebben segített a Magyar Vöröskereszt Kenedi 2017/1 pályázata (C komponensén belül).

Az ’újvárosiak ebben az évben is bebizonyították, hogy szívesen segítenek és erős bennük a hagyománytisztelet: a két nap alaatt 253 kg adomány gyűlt össze. Ebből 50 családnak adtak 4 kg-os élelmiszercsomagot a vöröskeresztes tagok, önkéntesek és munkatársak, és 35 kg vésztartalékot képeztek.

Komplex hatású gyűjtés

A hagyományt tehát újraélesztette a Vöröskereszt Balmazújvároson. Ezzel az itt élők közösség erőit sikerült mozgósítania, a helyiek segítettek a helyieken. Az akcióban a Földet behálózó szervezet lokálisan cselekedett, s a világszervezet társadalmi beágyazottsága is erősödött egy olyan akcióban, amely segített egyensúlyt teremteni a tavaszi szociális segítségnyújtásban.

 

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak