Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Adományozás helyi szinten Akciók, programok A másság érték – gyermektábor a Vöröskereszttel

A másság érték – gyermektábor a Vöröskereszttel

E-mail Nyomtatás PDF

Csapatjátékok, sportversenyek, közös strandolás és napi teendők közben a szociális és kommunikációs képességek fejlesztésére nagy hangsúlyt helyeztek idén is a Magyar Vöröskereszt hajdú-bihari szervezetének megyei gyermektáborában.

 

Nyári élmények, mozgás, szabad játék, kötött programok; ingerek, információk, közösségi tapasztalatok – mindezek fontosak a gyermekek életében nem csak az átélésük, s a leendő szép emlékek miatt, hanem fejlesztő, építő hatásukért is. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 36 éve szervez gyermektáborokat a megyében lakó, egészségkárosodott és hátrányos helyzetben élő gyermekeknek, hogy a nyári táborozás élménye és hatása ne maradjon ki az életükből. 2017-ben június 19-23. között nyaraltatott 30 kisdiákot – 7-13. éveseket – Hajdúszoboszlón, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiképző és Raktár Bázisán, melynek ligetes, jó levegőjű tereit sokadszor töltötte meg gyermekzsivaj. A tábort olyan gyermekeknek szervezték, akiknek nincs más esélyük a nyaralásra, ezért a szülőknek nem kellett semmit fizetniük érte.

 

„Egyedül nem megy”

Szabadban töltötték az idő legnagyobb részét a gyerekek. Közösen vettek részt a programokon, játékokban; a tábor életéhez tartozó egészséges napirend gyakorlásában. Közben természetes módon gyakorolták a közösségi létet, a toleranciát, az együttműködést. A vöröskeresztes önkéntesek, munkatársak tapasztalták, hogy sok gyerek olyan élethelyzetből érkezett, amelyben ezek a képességek csorbát szenvedtek, ezért a sportversenyeken tudatosan célba vették a csapatszemlélet fejlesztését. A tábor utolsó napján futball- és röplabdaversenyt rendeztek vegyes fiú-lány csoportokkal.Hajrá! – kötélhúzás a Miki mini partin.

A programon értékelték a csapatmunkát is. Sőt a gyerekek megtapasztalták, hogy azok nyertek, akik együttműködtek a mérkőzésen, és a kommunikációjuk építő volt. Az a csapat lett az első, amelyben kedvesek voltak egymással a gyerekek, biztatták, motiválták a másikat. A tábort áthatotta az a vezérgondolat, hogy „a másság érték, és mindenki más”.

Strand és 3D-s mozi

A vízi játék, úszás és lubickolás a gyerekek kedvenc nyári programja. A strandolásnak ezért kirobbanó sikere volt a ’szoboszlói Árpád Uszodában. A kötetlen mozgásfajták mellett a kisdiákoknak részük volt koordinációt fejlesztő feladatokban is. Hastáncoltak, birkózó bemutatón vettek részt, majd a zárónapon a legváltozatosabb mozgástípusokat zongorázták végig a szórakoztató, zenés partin, amelyet Ábrányi Miklós animátor varázsolt a táborba. A kisvonatozástól, a limbózáson át a kötélhúzásig, a cowboytánctól a rockizásig számtalan mozgáselemet tartalmazott az est.


A koncentráció erősítéséről, s a kézügyesség javításáról sem feledkeztek meg a táborvezetők; kézműves-foglalkozások követték egymást a héten; játékokat készítettek a fiatalok, és megtanulták a kosárfonás alapjait.
Kíváncsian figyelték a rendőrségi bemutatón a helyszínelés és ujjlenyomat-készítés minden csínját-bínját, beültek a speciális autóba, és nem csak megcsodálták a rendőrkutya ügyességét, hanem szeretettel meg is simogatták az okos németjuhászt.


„Igen, finom!”

Új program az előző évekhez képest a mozi, ahová elvétve jutnak el a nehezebb élethelyzetű gyerekek, a ma divatos 3 dimenziós vetítésekre még kevésbé van alkalmuk. Most mindebben részük lehetett: a tábor utolsó napján a Verdák című animációs filmet nézték meg a táborosok.  
A gyerekek jól érezték magukat a táborban, csak egy dologra panaszkodtak pénteken: hogy véget ért a tábor, mert szívesen maradtak volna még.
A segítők, a vöröskeresztes önkéntesek is örömmel emlékeztek vissza a mögöttük álló hétre, hiszen a felelősségteli szolgálat és a fáradalmak megérték látva a gyermekek örömét, fejlődését. Ráadásul megszerették a kisdiákokat, s maguk is sok szeretetet kaptak, sőt arra is volt alkalom, hogy egy-egy közös játékkal vagy focizással újra gyereknek érezzék magukat.

Élménydús tanulás a Hajdúsági Múzeumban

A táborban készült fotókat megtekinthetik a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Facebook-oldalán:
https://www.facebook.com/pg/hajdubiharmegye.voroskereszt/photos/?tab=album&album_id=1406993029394737
https://www.facebook.com/pg/hajdubiharmegye.voroskereszt/photos/?tab=album&album_id=1410152609078779
https://www.facebook.com/pg/hajdubiharmegye.voroskereszt/photos/?tab=album&album_id=1410302409063799

***

Támogatók:

Lézer Magánrendelő – Dr. Csordás Tibor igazgató

Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Kiképző és Raktárbázisa

Hungarospa (strandbelépő, ásványvíz)

Szűcs Tüzép (Dottó kisvonat)

Hajdúsági Múzeum (múzeum- és kiállításlátogatás

Kovács Máté Művelődési Központ, Hajdúszoboszló (mozijegy, kézműves foglalkozások)

Hajdúszoboszlói Birkózó SE

Ábrányi Miklós (Miki Mini Party)

Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság

Hell Tibor és felesége (kosárfonás)

Hajdúszoboszlói Ambrózia Hastánccsoport

Módosítás: ( 2017. július 04. kedd, 12:29 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak