Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Adományozás helyi szinten Összefoglalók Áttörték a korlátot, s még kellemes is volt

Áttörték a korlátot, s még kellemes is volt

E-mail Nyomtatás PDF

„Együtt – Máshogy!” – diák, szülő és tanár hangolódott össze Balmazújvároson azon a vidám, sokoldalú vöröskeresztes családi napon, melynek fő célja volt, hogy komplex módon a hátrányos helyzetű diákokon segítsen.'Építőipari szakik' feladványa a nagy napon

Igazán akkor segíthet a tanár a hátrányos helyzetű növendékén, ha jól ismeri annak hátterét, családját. A szülő-gyermek-pedagógus hármasának összehangolására nincs alkalom a hétköznapokban, hiszen e gyermekek szüleinek még kevesebb a szabad ideje, mint másoknak. Gyakori az is, hogy gondjaikat szoronganak feltárni, ha idegennek érzik a tanárt – ezt vették észre a Magyar Vöröskereszt Balmazújvárosi Veres Péter Gimnázium és Szakképző Iskola alapszervezetének tagjai, és a Balmazújvárosi Területi Szervezettel úgynevezett ’iskolai családi napot’ szerveztek. Kreativitásuknak, szakmai tudásuknak és a Magyar Vöröskereszt Szociális Alap D komponensének köszönhetően a komplex nap elérte célját, hiszen feloldotta az 550 résztvevőt, így a kommunikációs gát megszűnt szülők, gyermekek és tanárok között. A sokoldalú programokban mindhárom fél értékei érvényesültek, és a fő célon kívül egyéb ügyeket is szolgált a nap: a gyerekek integrációját, a családokon belüli kommunikációt, a kikapcsolódást és fontos vöröskeresztes célokat (az egészségfejlesztést, az elsősegélynyújtás ismereteinek átadását, az eszmeterjesztést).

Főzés, szakma, elsősegély

Átalakult a Veres Péterről elnevezett iskola egy napra: június 15-én nyolc órától délig versenyállomások sorakoztak az intézményben. A feladatokat teljesítők ponthoz juttatták osztályukat, a szülők gyermekük osztályait. Főzőverseny indult az osztályok között, ezen az állomáson több szülő szakácsmesterként kibontakozott, és megismerkedett a tanárokkal, gyermeke osztálytársaival. Az osztályok közötti futballverseny, szkanderbajnokság után kresszvetélkedőn, majd komplex vöröskeresztes kalandtúrán vehettek részt a versenyzők.

Két iskolai elsősegélynyújtó kárhely, egy csecsemőgondozási ismeretet igénylő állomás, és az iskola szakmacsoportjaira épülő vidám feladatok várták a diákokat. Az építőipar ifjai, például, azt kérték, hogy téglák lyukain át emeljenek ki tárgyakat horgászbottal a versenyzők, a kereskedelmi szakosok bolti pult elrendezésével adtak kihívást nekik. Az elsősegélynyújtó totóra külön zsákbamacskával motiválták a résztvevőket a vöröskeresztesek.

Kiszűrték az energiaitalt

Megdöbbentek szervezők és résztvevők a szűrővizsgálatok eredményén. Nagyon sok diáknak volt magas – 120 vagy affeletti – pulzusszáma. Az ok hamar kiderült: túl sok energiaitalt fogyasztanak. A diákok is fontosnak érezték – látva az eredményt –, hogy mértéket tartsanak.

Sikerélmény, jó hangulat

Minden versenyszámot külön pontoztak és jutalmaztak a vöröskeresztes tagok, önkéntesek és munkatársak. Megérte a fáradság: szinte minden osztály – diákokkal, tanáraikkal és szüleikkel – csoportos sikerélménynek élte meg a győzelmet.

A nap közös főzéssel zárult, a hatalmas üst gulyáslevesből mindenkinek jutott. Ezt a napot valóban „együtt és máshogy” töltötték el a résztvevők. Minden bizonnyal jó szolgálatot tesz a jövőben a családi napon kialakult ’kommunikációs híd’. Hogy ez ne csak pedagógusokon, szülőkön és gyerekeken múljon, a vöröskeresztesek tervezik: a jövőben is szerveznek hasonló programot.

 

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak