Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Általános és intézményi szociális segítségnyújtás Programok, projektek Múzeumszerető gyerekek a vöröskeresztes táborban

Múzeumszerető gyerekek a vöröskeresztes táborban

E-mail Nyomtatás PDF

A hátrányos helyzetű és egészségkárosodott gyermekek táborában legjobban a kulturális programsor érdekelte a gyerekeket, persze az is igaz, hogy minden játéknak, rendezvénynek nagy sikere volt. Vidám gyermekek tértek haza a Vöröskereszt megyei nyaraltatásáról.

Játék, szabadság, szabályok, tanulás, gondtalanság – fejleszt és kellemes napokat ad a nyári tábor a gyermekeknek. Ezzel ajándékozott meg 29 egészségkárosodott és/vagy hátrányos helyzetű Hajdú-Bihar megyében élő 7-12 éves gyermeket a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete június 18-22. között Hajdúszoboszlón, a Katasztrófavédelem Kiképző és Raktárbázisán.

 


Strand, víz, játék: gyermekkor

Több, mint 36 éve nyaraltat nehéz élethelyzetű fiatalokat a szervezet. Idén a „Légy önmagad, te is értékes gyermek vagy” – vezérgondolatot választották munkatársai. – Fő célunk az volt, hogy kiszakítsuk a gyermekeket mindennapi környezetükből, hogy felszabaduljanak, önmaguk lehessenek, gyermekként tölthessenek el egy hetet azok is, akiknek erre nincs esélyük, hiszen olyan gyermekek is részt vettek a táborban, akiknek kemény munkát kell otthon végezniük napi szinten – mondta érdeklődésünkre Vadai Zsuzsa táborvezető (a Magyar Vöröskereszt Püspökladány Területi Szervezetének vezetője). A bevont gyermekek többségének ugyanis nincs esélye nyaralásra, sőt arra sem, hogy elhagyják az iskolaszünetben településük határait. Az ok a család anyagi helyzete vagy a kisdiák egészségi állapota, esetenként mind a kettő; ezért van, hogy a tábor teljesen ingyenes.

Önfegyelem, önvédelem, önismeret

A tábor hetében strandoltak a helyi Árpád Uszodában, rendőrségi kutyásbemutatót láttak, majd barátkoztak a németjuhásszal a kisdiákok. Megismerkedtek a rendőrségi vizsgálatok izgalmas technikai és vegyi eszközeivel. Fiúkat és lányokat egyaránt érdekelt a birkózás: a bemutatót tanulás is követte, de nem csak technikai értelemben. A sport szellemi-erkölcsi tartalma, az önfegyelem megelőzte az önvédelmet. A ’szoboszlói könyvtár kézműves foglalkozásán minden gyermek órákon át alkotott.Meglepte a tárlatvezetőt is, hogy a megszokottnál sokkal jobban érdeklődtek a táborozók.

A legnagyobb sikert a közhiedelemmel ellentétben a múzeumlátogatás aratta. A gyerekeket érdekelte a történelem, a helytörténet, a művészet. Kérdésekkel záporozták a tárlatvezetőt.
A tanulás, a kézügyesség-, a mozgásfejlesztés, a gyógyító élmények tehát idén is szerves részét alkották a komplex hatású tábornak. Sőt, az önismeret és a kommunikációs készségek építésére fordították a társas játékokat a szervezők.
A kicsik alig akarták hazaengedni a Miki Miny Parti vezetőjét és fiatal animátorait, olyan jól érezték magukat a zenés, táncos közösségi táborzáró programon. Azzal búcsúztak a Vöröskereszt munkatársaitól és az önkéntesektől, hogy még sosem voltak ilyen jó táborban.Birkóztak fiúk és lányok is.


felszabadult játék a táborban

***

Támogatók:

Lézer Magánrendelő – Dr. Csordás Tibor igazgató

Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Kiképző és Raktárbázisa

Hungarospa (strandbelépő, ásványvíz)

Szűcs Tüzép (Dottó kisvonat)

Hajdúsági Múzeum (múzeum- és kiállításlátogatás

Kovács Máté Művelődési Központ, Hajdúszoboszló (kézműves foglalkozások)

Hajdúszoboszlói Birkózó SE

Ábrányi Miklós (Miki Mini Party)

Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság

Sósné Tóth Róza hastánc-csoport

Módosítás: ( 2018. július 24. kedd, 09:11 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak