Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Pünkösdölő adománygyűjtés ’Újvároson’

E-mail Nyomtatás PDF

Ne csak karácsonykor segítsünk: a rászorulóknak egész évben szükségük van segítségre – ezért léptünk akcióba a Magyar Vöröskereszt Balmazújvárosi Területi Szervezeteként, s egy régi hagyományra támaszkodva „öt legyet ütöttünk” egy csapásra a Magyar Vöröskereszt Szociális Alap pályázatának köszönhetően.

Elsősorban élelmiszerre van szükségük a segélykérőknek és a felkutatott rászorulóknak, a lakosság pedig szinte kizárólag ruhaneműt adományoz a szervezetnek – ez a jelenség hosszú évek óta nehezíti a Magyar Vöröskereszt Balmazújvárosi Területi Szervezetének szociális munkáját. Élelmiszert csak célzottan, karácsonyi akcióiban, közértekbe kitelepülve sikerült gyűjteni a területen. A rászorulók azonban egész évben jelentkeznek a területi irodában élelmiszert kérve. A Karácsonyi szeretetakció idején összeállított élelmiszer-csomagok azonban – a rászorulók nagy száma miatt – egy hét alatt elfogytak. Tavaszra sajnos a családok, egyedülálló kisnyugdíjasok tartalékai is. A kritikus időszak segélyezésére kerestek megoldást a területi szervezet vöröskeresztesei.

 

Újra hagyomány az adomány

Felébresztettek egy elfeledett hagyományt, a pünkösdölést. „Eredetileg ez az ünnep adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek énekelve-táncolva körbejárták a falut, és gyűjtöttek a szegényebbeknek” – tudatták a balmazújvárosi emberekkel, akikben mélyen gyökerezik a hagyománytisztelet –, s a Pünkösd jegyében háromnapos élelmiszergyűjtést hirdettek. 2016. május 12-14. között a Balmaz-Szabó Kft. Batthyány utcai üzletében és a Balmaz-Coop Zrt. Veres Péter utcai boltjában várta az adományokat a tíz önkéntes és munkatársaink.
A balmazújvárosiak bizonyítottak: összesen 158 kg élelmiszert gyűjtöttünk össze. Az adományból 20 kg-nyit megtartottak vésztartaléknak, S.O.S.-helyzetekre. 138 kg élelmiszerből 53 csomagot hátrányos helyzetű családoknak és kisnyugdíjasoknak adtak át május 17-én és 18-án a területi szervezet irodájában, a Debreceni utca 12. szám alatt. Egy dobozba 2,5 kg ennivaló került, melynek nagyon örültek az adományozottak.
Az akciót jövőre is meghirdetik, hogy újra hagyományt teremtsenek a pünkösdölő adománygyűjtésből Balmazújvároson.
Jó érzés mindez, hiszen a Magyar Vöröskereszt területi szervezete civil alakulatként a helyi közösség értékeit, hagyományait is óvni kívánja. Közülük egy olyan hagyományt választott, amely a humanitást szolgálja, hiszen az régen minden falu, minden emberi közösség szerves része volt.

„Az a bizonyos öt légy”

Az akcióval többet is elért a szervezet, mint amit elsőre gondolnánk:


1.    Élelmiszeradományt kapott év közben a területi szervezet a helyi lakosság segítségével
2.    Élelmiszeradományt osztottak év közben
3.    Tartós élelmiszerből tartalékot képeztek S.O.S.-helyzetekre
4.    Eredményes gyűjtést rendeztek év közben
5.    Hagyományt teremtettek,
ráadásul hozzájárultak a helyi néprajzi hagyományok újjászületéséhez/őrzéséhez

Módosítás: ( 2017. január 31. kedd, 16:02 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak