Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Negyven napot is szolgáltak megyénkből

Negyven napot is szolgáltak megyénkből

E-mail Nyomtatás PDF

Egy újraélesztés és 2710 szakszerűen ellátott sérülés – ez az idei Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) mérlege. A Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtóinak idén is a kagylók okozta sérülések adták a legtöbb feladatot. A 1359-es adomány vonalon augusztus végéig várja még az adományokat a humanitárius szervezet. A Nekünk a Balaton ez életünk kampány augusztus végig folytatódik.

Jobban erősítették a megszokottnál is a szolgálatot a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének ifjúsági vöröskeresztesei ebben az évben. Több, mint 15-en vettek részt rajta, nyolcan több turnusban is vállalták az elsősegélynyújtó készenlétet és szolgálatot. Az első csapatban, június 29- július 8. között 12 hajdú-bihari ifjúsági vöröskeresztes őrizte és segítette a balatoni strandolók biztonságát elsősegélynyújtóként. A második turnusban július 6-tól július 15-ig 9-en, sőt az utána következő csapatokban is szolgáltak a megyei szervezet „ifisei”. Például, a július 20-29., majd a július 27-augusztus 5. közötti csapatokat 1-3 hajdú-bihari fiatal erősítette. Egyikük négy szolgálati szakaszban segítette elsősegélynyújtóként a nyaralók ellátását és védelmét.

 

Örömmel, lelkesen vettek részt a fiatalok Hajdú-Bihar megyéből a nagy helytállást igénylő szolgálatban. Mindannyian kiválóan felkészített elsősegélynyújtók – mely természetesen alapfeltétele a résztvételnek.

 

Kagylók adták a legtöbb munkát

A jól megérdemelt nyaralás alatt kevésbé figyelünk oda a különböző baleseti tényezőkre, amelyek miatt gyakran kellemetlenné vagy akár rövidebbé is válhat a nyaralásunk. A gondtalan pihenés elősegítésére a Magyar Vöröskereszt idén már 10. alkalommal indította el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát. A szolgálatban részvevő, közel 300 fiatal önkéntes vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látta el 12 Balaton-parti település 18 strandján, július 1. és augusztus 20. között.

Az idei évben az önkéntesek 2710 esetben segítettek, a leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés vagy a különböző sportsérülések és rosszullétek. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat ötödik munkanapján egy sikeres újraélesztés is volt, a Magyar Vöröskereszt önkéntesei Balatonmáriafürdőn élesztettek újra egy 25 éves férfit. A legeseménydúsabb nap július 2-án és 27-én volt, minkét szolgálati napon 121 alkalommal fordultak a strandolók a vöröskeresztes elsősegélynyújtókhoz. A szolgálat ideje alatt Balatonfenyves központi strandon keresték fel legtöbbször a Vöröskereszt által üzemeltetett elsősegélypontot, itt 395 alkalommal volt szükség az önkéntesek munkájára.

Öt életmentő beavatkozás

A szolgálat 2007-es indulása óta összesen 33351 esetet láttak el szakszerűen a vöröskeresztesek és öt esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás. Az idei tapasztalatok is azt mutatják, hogy a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkájára nagy szükség van, éppen ezért jövőre emelt strandlétszámmal szeretné megvalósítani a programot a Magyar Vöröskereszt.
Ezt a célt szolgálja az a különleges kampány is, melyet még júliusban indított a szervezet Nekünk a Balaton az életünk címmel. A karitatív szervezet 33 kiemelt balatoni vendéglátóhely és pincészet asztalára különleges étlapot helyezett ki, melyben a vendégek a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkájáról tájékozódhatnak, és hét lépésben felfrissíthetik újraélesztéssel kapcsolatos ismereteiket. Az étlap arra is buzdítja a vendéglátóhelyek közönségét, hogy egy a Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonalon támogassák a szolgálat további működését. Az adománygyűjtéshez bárki csatlakozhat augusztus végéig a 1359-re indított hívással vagy az ADOMANY szó SMS-ben való elküldésével, mely 250 forint támogatást jelent.

A vendégek az akció terjesztésében is részt vehetnek. Ehhez nem kell mást tenniük, mint egy képet feltölteni valamelyik közösségi oldalra az adott vendéglátóhelyről, az ott kapott ételről és a szokásos hashtagek mellett (#mutimiteszel, #Balaton) használni a #nekunkabalaton, #voroskereszt #étteremneve hashtageket.
A csatlakozott éttermek és borászatok listája megtekinthető a www.nekunkabalaton.hu oldalon.

***

A Magyar Vöröskereszt 10 éves Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 2016-ban is teljes egészében vállalati támogatásokból és adó 1 százalékos felajánlásokból valósította meg a Vöröskereszt. A BESZ-t pénzbeli támogatással az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Balaton Fejlesztési Tanács, az UNIQA Biztosító Zrt., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Coca-Cola Magyarország Kft., a Haworth Hungary Kft. és a Brit Vöröskereszt közreműködésével a Canon Europe segítette. Támogatóink közül a Paksi Atomerőmű és az UNIQA immár 10 éve álltak a szolgálat mellett. A BESZ telekommunikációs partnere a Telenor, aki okostelefonokat és Hipernet 4G elérést is biztosított a parton dolgozó önkénteseknek. A Dreher „Ésszel iszom” szemléletformáló programja idén nyáron először kapcsolódik össze az elsősegélynyújtás ügyével a strandokon. „Kampányunkkal a felelős alkoholfogyasztás fontosságára szeretnénk felhívni a magyar társadalom figyelmét, úgy gondoljuk, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) programjához csatlakozva, széles körben juthatott el az üzenetünk.” - mondta Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője. Balatonmáriafürdő, Balatonudvari és Révfülöp önkormányzata fontosnak tartja az elsősegélynyújtást a település strandjain, ezért képviselőtestületi határozatban döntöttek a pénzbeli támogatásról. A Coca-Cola Magyarország az elsősegélynyújtók folyadékpótlásáról is gondoskodott, a Nestlé Hungária Kft. BALATON csokoládét, NESQUIK, CHEERIOS és CINI MINIS gabonapelyheket ajánlott fel az önkénteseknek. A szintén 10 éve támogató VitaPlus Kft. 600 doboz kalcium tablettát adományozott, a Bonappetit pedig minden ételéből 15% kedvezményt nyújtott az önkénteseknek.

Módosítás: ( 2016. augusztus 26. péntek, 12:06 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak