Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Új elnök a megyei Vöröskereszt élén

Új elnök a megyei Vöröskereszt élén

E-mail Nyomtatás PDF

Megválasztotta vezetőségét a 2016-20-as ciklusra a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete Tisztújító küldöttgyűlésén 2016. szeptember 15-én. Ettől a naptól a szervezet elnöke Dr. Lakatos Zoltán.

Négyéves ciklust zár 2016-ban a Magyar Vöröskereszt, és az előző négy év zárása után megválasztja társadalmi vezetőit alapszabálya szerint, alapszervezeteitől egészen az országos, XIV. Kongresszusig.

Hajdú-Bihar Megyei Szervezete fordulatos, szakmai és emberi értékekben gazdag Tisztújító küldöttgyűlést tartott szeptember 15-én a Megyeháza Árpád termében.

Tradíció és innováció kettőse határozza meg a munkát a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetében – derült ki az elmúlt négy év összefoglalójából, és a következő négy évre előrevetített tervekből. – Lendíti és alátámasztja egymást a kettő. Látható munkánkban az a kettősség is, hogy a vöröskeresztes alaptörvények és szabályozások szerint dolgozunk, mégis kreatívan, szabadon és az újítók bátorságával valósítjuk meg programjainkat. Ezek vagyunk mi, az élet védelméért, a humanitásért, a segítségre szoruló emberekért küzdő hazai szinten 135, megyei szinten 133 esztendős hálózat tagjai – mondta Dr. Szép Imre a megyei szervezet leköszönő elnöke. Az elmúlt négy év eredményei közt kitért arra, hogy többször sikerült az önkormányzati, vállalkozói és – az általuk képviselt – civil szektort összefogni egy jó ügyért. Ilyen mintaértékű együttműködésnek köszönhető, hogy 24 órában nyilvánosan elérhető defibrillátor áll Debrecenben a Kálvin téri Polgármesteri Hivatal falán, és hogy hosszú évek után melegétel-osztásokat tartottak. Hangsúlyozta, hogy rövid idő alatt 21. századi szintre emelték a megyei szervezet több szolgáltatásainak infrastuktúráját.

 

Hét ciklus után elbúcsúzott Dr. Szép Imre

A küldöttgyűlésen elköszönt Dr. Szép Imre a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke. Az Országos Mentőszolgálat nyugalmazott regióigazgató-főorvosa az életmentést szolgálta aktív és tevékeny nyugdíjas éveiben; szakemberként, egyetemi docensként és vöröskeresztes vezetőként.

Tagja volt a Magyar Vöröskeresztnek 1963-tól. 1987-től a megyei szervezet elnöke, és folyamatosan, 7 cikluson keresztül látta el az elnöki feladatokat. Tartalmas, eredményes évtizedek után búcsúzott. Elköszönt, mint nyugdíjas ember, aki fiatalabbnak szeretné átadni a stafétabotot, és azért is mert a Vöröskereszt jelenleg érvényes előírásai szerint két ciklus után új vezetőt kell választani. S e szabály életbe lépése óta eltelt nyolc év.
Dr. Szép Imre 1983-tól egymás után vehette át a Magyar Vöröskereszt kitüntetéseit, a Vöröskeresztes Munkáért bronz, ezüst, majd arany fokozatú elismeréseket. Utóbbit kétszer is kiérdemelte. Megkapta a kiváló egészségnevelő munkáért járó kitüntetést, és végül 2012-ben egy olyan díjat, amit addig kevesen vehettek át a Magyar Vöröskereszt történetében: a Magyar Vöröskereszt Csillagrendjét.
Pályája tükrözi hitvallását, ezt így fogalmazta meg: „minden lehetségest meg kell tenni annak érdekében, hogy minél több emberi élet váljon megmenthetővé” – ismertette Oláh Miklós területi elnök a küldöttgyűlés levezető elnökeként.

„Búcsúzni vidáman kell” – ahogy egy kortárs szkifiíró (Simun Vrocsek) hangsúlyozza. Oláh Miklós személyes hangvételű szavaiból megtudtuk, hogy az elköszönő elnöknek remek humorérzéke van, végtelenségig tud vicceket mesélni, a hivatalos perceket szereti élcekkel ellensúlyozni. A nyugdíjas éveiben „főállású hobbijának”, a horgászatnak adózik majd.

Megújult a megyei szervezet

Új elnökét megválasztotta a megyei vöröskeresztes testület: Dr. Lakatos Zoltánt, akit sokan a Hajdú-Gabona vezérigazgatójaként ismernek. A Magyar Vöröskeresztnél mint a szociálisan rászoruló emberek támogatóját, és a Debrecen Területi Szervezet aktív vezetőségi tagját tartják számon. Munkáját 2006-ban arany fokozatú kitüntetéssel ismerte el a legnagyobb hazai humanitárius szervezet.

– Úton vagyunk, amelynek alapjait azok az eszmék, alapelvek és célok vésték ki, amelyekre 1863-ban a Nemzetközi Vöröskereszt Mozgalom megalakult. A világ állandóan változik, új feladatok várnak ránk, más környezetben kell alkalmazni az elveket. Új alapdokumentumokat, tervezeteket alkotott és alkot ezért a Nemzetközi és a Magyar Vöröskereszt.
Jelenleg az 1949-es Genfi Egyezmény és kiegészítő jegyzőkönyvei érvényesek. Konkrét célokra és módszerekre is szükség van, ezért napjaink körülményeihez igazodó hosszú távú tervet készített a Nemzetközi, s az alapján a Magyar Vöröskereszt. A Stratégia 2020 a Hajdú-Bihar Megyei Szervezet négyéves, éves és napi munkájának is irányt ad. A megyei társadalmi, gazdasági környezet, a helyi kihívások mássága szerint jelöljük ki céljainkat – mondta Ujvárosy Andrásné megyei igazgató. Mindezek jegyében kezdi meg munkáját a a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének megújult vezetősége.

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének vezetősége:

Vezetőség tagjai:

Elnök 1. Dr. Lakatos Zoltán
2. Oláh Miklós(alelnök)
3. Fórizs László
4. Dr. Juhász György
5. Dr. Korcsmáros Ferenc
6. Dr. Mező Barna
7. Nyéki István
8. Dr. Orcsik István
9. Dr. Rákosi Endre


Ellenőrző bizottság tagjai:
Elnök: 1. Béke Jánosné

Tagjai:
2. Molnár Andrásné
3. Szűcsné Vágási Jolán


Országos küldöttek:
1. Dr. Szekeres Antal

2. Ujvárosy Andrásné
3. Fórizs László
4. Dr. Juhász György
5. Dr. Korcsmáros Ferenc
6. Dr. Lakatos Zoltán
7. Dr. Mező Barna
8. Nyéki István
9. Oláh Miklós
10. Dr. Orcsik István

Országos vezetőségi tisztségre delegálja a megyei tisztújító küldöttgyűlés:


1.Országos Vezetőség Tagjára: Oláh Miklós megyei vezetőségi tagot
2.Országos Vezetőségi Póttagjának: Dr. Lakatos Zoltán megyei elnököt
3.Etikai Bizottság Tagjának: Dr. Orcsik István megyei vezetőségi tagot

Módosítás: ( 2016. szeptember 16. péntek, 09:07 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak