Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények „Gyakorolni csak gondosan, gépen…”

„Gyakorolni csak gondosan, gépen…”

E-mail Nyomtatás PDF

Az elsősegélynyújtás nem elméleti tárgy: technikái helyes és pontos megtanulásán életek múlhatnak, és oktatása speciális felszerelést igényel. Jó hír ezért, hogy a Magyar Vöröskereszt megyei Vizsgaközpontja korszerű, interaktív eszközökhöz jutott.

Az újraélesztés fő lépését, a mellkas-kompressziót tilos emberen tanulni, hiszen egészséges társunk mellkasának erős „nyomkodása” felborítja a működő vérkeringést. Nagy bajban lennénk azonban, ha élesben próbálhatnánk ki először az eljárást. Gyakorolni úgynevezett AMBU-fantomon lehet, sőt napjainkban a nyomás erejének és ütemének pontos megtanulásához is gyártanak készüléket. Ilyen, korszerű berendezéssel – pocket CPR-rel – és egy új, kisebb méretű – AMBU Sam nevű – fantommal gyarapodott a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Vizsgaközpontja azután, hogy pályázott és nyert az Országos Vöröskereszt Társadalmi Elsősegélynyújtó Alaprész ’A’ komponensében kiírtakra.

A Vöröskereszt az elsősegélynyújtást nem csak „intézményes” képzésein népszerűsíti, hanem elsősegélynyújtó bemutatókat tart nyilvános rendezvényeken, és versenyeket is szervez diákoknak, felnőtteknek. A kisméretű AMBU előnye, hogy könnyen szállítható. Debrecenben és vöröskeresztes körzetében gond volt az is, hogy eddig nem tudtak saját eszközt használni e célokra. Igazodni kellett a megyei tanfolyamok és vizsgák időpontjához, és többször le kellett mondani bemutatókat. Mindez a múlté, ám – mint köztudott – az újraélesztés nagyon fontos, de mégis „csak” egy eljárása a laikusok számára kidolgozott elsősegélynyújtás ismereteinek.

Vöröskeresztes járőrszolgálat

Élet múlik azon is, tudjuk-e, hogyan lássunk el artériás vérzést és egyéb súlyos sérüléseket. A kötszerek, eszközök egész sorára van szükség. A segítő személyét is védeni kell, ehhez rutinná kell válni a gumikesztyű használatának.

Az elsősegélynyújtás képzésein, bemutatóin és versenyein nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű kötszer és egyéb gyakorló eszköz. Mi’ több, steril, élesben használható felszerelésnek is lennie kell a készletben, hiszen Hajdú-Bihar megye nagyrendezvényein elsősegélynyújtó járőrszolgálatot szoktak vállalni a Magyar Vöröskereszt illetékes szervezetei. A jövőben többet szolgálhatják ezeket a feladatokat is a vöröskeresztesek, hiszen 10 mentőládát és kötszereket is vásárolt a megyei szervezet a pályázaton nyert pénzből.

Fotók forrása: elsosegely.hu

Módosítás: ( 2016. november 03. csütörtök, 08:53 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak