Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Sokmillió kar és szív: Vöröskereszt, a nemzetközi háló

Sokmillió kar és szív: Vöröskereszt, a nemzetközi háló

E-mail Nyomtatás PDF

Múlt és jövő mérlege után a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének vezetősége megemlékezett a Vöröskereszt világnapjáról, majd kitüntetéseket adtak át vezetői.


Hajdúböszörmény Önkormányzata nyerte az Év Támogatója elsimerést - átveszi Kiss Attila polgármester
(fotók: Gyarmati Gábor)

1828. május 8-án született egy kisgyermek, aki később megváltoztatta a világot, hiszen mikor felnőtt, megalapított egy addig példátlan, nemzetközi humanitárius szervezetet, amely ma is él: a Vöröskeresztet. Születésnapján ünnepeljük e vallásoktól, nemzeti hovatartozástól, politikai érdekektől mentes szervezet világnapját, amelynek egyetlen célja, hogy csökkentse az emberi szenvedést – az alapítóról is szólt Nyéki István, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének vezetőségi tagja, a Hajdúszoboszló Területi Szervezet elnöke május 3-án Debrecenben, a Megyeháza Árpád termében, ahol a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének vezetősége rendes évi közgyűlését és világnapi ünnepségét tartotta.

Humanitás a harctéren

Solferinóba 1859. június 24-én a kor legszörnyűbb csatája után érkezett Henry Dunant, svájci üzletember. Civilként szembesült a csatateret elborító 40 ezer szenvedő, haldokló katona látványával. Azon a pénteki napon ő döntötte el, hogy folytatja üzleti útját, vagy tesz valamit egyedül, egyszerű emberként. Sokan ismerjük a történetet: Dunant ott maradt, és a környéken lakókat lelkesítve megszervezte, hogy a csata sérültjeinek segítsenek, ráadásul a kor szokásaival szemben: az összes katonát ellássák, olaszokat és ellenséges franciákat egyformán. Ebből a mozzanatból, s a mögötte meghúzódó eszméből született meg 1863-ban a Vöröskereszt. 158 éve zajlott a solferinói ütközet, és ugyanennyi éve robbantotta ki Dunant a minden érdek feletti humanitás, önkéntesség szelíd forradalmát – idézte fel a történetet Nyéki István.


Pajna Zoltán, a Megyei Önkormányzat elnöke, OláhMiklós, a Magyar Vöröskereszt alelnöke,
Ujvárosy Andrásné megyei igazgató


Váratlan adomány az áldozatkész munkáért

– A Vöröskeresztnek 17 millió karja és 17 millió szíve van – mondta Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke utalva arra, hogy a nemzetközi szervezet révén ennyi önkéntesre számíthatnak világszerte a bajba jutottak. Kitért rá, hogy emberpróbáló helyzetekben kell helytállniuk e nagy, soknemzetű szervezetet Hajdú-Bihar megyében képviselőknek. A tevékenység lényege, hogy az önkéntességet, a fizikai és lelki segítségnyújtást tartsák fenn, persze ezt csak áldozatkész munkával lehet – mondta, majd hozzáfűzte: Sokszor volt alkalma betekinteni a Vöröskereszt megyei szervezetének munkájába. Majd bejelentette, hogy a Vöröskereszt megyei szervezetének működésére 100 ezer forint támogatást ad a megyei önkormányzat.


Dr. Lakatos Zoltán megyei elnök beszéde utáni szavazás

A legfontosabb tettek láthatatlanok

– Tagjaiból, önkénteseiből szövődik a Vöröskereszt. Mi alkotjuk együttesen ezt az eleven hálót, élő szervezethez hasonlatos képződményt, melynek alapelve a minden érdekfeletti humanitás. Erőnket, egészségi állapotunkat tagjaink, önkénteseink száma és aktivitása is jelzi. Teljes tagságunk 2016-ban 7.393 – ismertette Dr. Lakatos Zoltán a Vöröskereszt megyei szervezetének elnöke a 2016-os év összegzésekor. Beszámolójából kiderült, hogy az elmúlt évben több emberen, többször, több adományozó közreműködésével segíthetett a szervezet, és hogy minden tevékenységében a színvonal növelésére, fejlesztésekre, kreatív újításokra törekedett. – Ne felejtsük el azonban, hogy gyakran éppen a legfontosabb eredmények, az igazán emberi, vöröskeresztes tettek láthatatlanok – zárta szavait.

– A rugalmasság vöröskeresztes munkánknak nélkülözhetetlen tulajdonsága. Alapvető, hogy felkészülünk olyan helyzetekre, amelyekre számíthatunk, de ugyanolyan fontos, hogy gyorsan tudjunk reagálni az új, váratlan szituációkra – jegyezte meg Ujvárosy Andrásné megyei igazgató. Mint mondta, a globális és a lokális események, folyamatok komoly hatással lehetnek az országra, a megyére, a környezetünkben élőkre. Váratlan, új helyzeteket, kríziseket, nekünk vöröskereszteseknek pedig feladatokat, kihívásokat teremthetnek. Elsősorban a feladattervezés, a rendszerek és eszközök fejlesztésével és az egyéni problémamegoldó képességek erősítésével, tanulással és tartalékok képzésével készülünk minderre.


Nagy Boglárka – aki a máltai nemzetközi énekversenyen 2. helyezést ért el – énekkel és Varga Réka ifjúsági vöröskeresztes tag gitárral-énekkel adott ünnepi műsort a világnap alkalmából. Mind a két fiatal hölgy az Ady Endre Gimnázium tanulója.

Elismerték munkájukat

„Mit tehetnék én egyszerű emberként! Még magamnak és a családomnak is nehéz megélnem, hogy segíthetnék én másokon?” –gondolják sokan, de egy vöröskeresztes tag vagy önkéntes nem így tesz. Éljen bármilyen életkörülmények között, legyen nyugdíjas vagy diák, megkeresi a módját, hogy segítsen. Résztvevője lesz az adomány-gyűjtéseknek, osztásoknak, véradást szervez, elsősegélynyújtó szolgálatot vállal, s ha szükséges, kezdeményezi azokat – mondta Nyéki István világnapi beszédében, amely után Oláh Miklós a Magyar Vöröskereszt alelnöke, Dr. Lakatos Zoltán és Ujvárosy Andrásné átadták a Magyar Vöröskereszt 2016-os kitüntetéseit megyénk vöröskereszteseinek.


Kerekes Sarolta - Balmazújvárosi Területi Szerevzet jelöltje - arany medált kapott

Összesen 20 kitüntetést adtak azoknak, akik az elmúlt években áldozatosan szolgálták a Vöröskereszt ügyeit megyénkben: felnőtt és ifjúsági tagoknak, önkénteseknek.

A legmagasabb elismerést, a Vöröskereszt Tevékenységért Arany fokozatát Gáborné Hajdú Zsuzsanna, a Hajdúböszörmény terület ifjúsági tanácsának elnöke és a városi vezetőség tagja kapta, aki 1991-től vöröskeresztes. Ugyanennek az elismerésnek az ezüst fokozatát vette át Csóka Pálné Hajdúböszörményből és Kovács Gyuláné Hajdúnánásról. A bronz fokozatot Tóthné Tar Róza – aki Balmazújvéros területén szolgál – és Forgóné Bónis Katalin Hajdúnánsáról.

***

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének kitüntetettjei 2016-ban:

Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés arany fokozat

Gáborné Hajdu Zsuzsánna – Hajdúböszörmény Területi Szervezet jelöltje

 

Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés ezüst fokozat

1. Csóka Pálné - Hajdúböszörmény Területi Szervezet jelöltje

2. Kovács Gyuláné - Hajdúnánás Területi Szervezet jelöltje

Vöröskeresztes Munkáért Bronz fokozat

1. Tóthné Tar Róza - Balmazújváros Területi Szervezet jelöltje

2. Forgóné Bónis Katalin- Hajdúnánás Területi Szervezet jelöltje

 

Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő Oklevél

1. I. számú Posta Vöröskeresztes alapszervezete Hajdúszoboszló - Hajdúszoboszló Területi Szervezet jelöltje

2. Újkerti Alapszervezet - Debrecen Területi Szervezet jelöltje

 

Év Önkéntese

  1. Elek Sándor - Püspökladány Területi Szervezet jelöltje

 

  1. Kovácsné Csóka Erzsébet - Hajdúszoboszló Területi Szervezet jelöltje

 

  1. 3. Molnár Valéria - Debreceni Területi Szervezet

 

  1. 4. Tóth Sándor - Debrecen Területi Szervezet jelöltje

 

Kiemelkedő Oktató - Nevelő Munkáért (arany medál)

Kerekes Sarolta - Balmazújváros Területi Szervezet jelöltje

 

Elismerő Oklevél Ifjúsági Vöröskeresztes Munkáért

Balmazújvárosi Ifjúsági Vöröskereszt Csoport - Balmazújváros Területi Szervezet jelöltje

Az oklevelet átvette: Posta Julianna és Veres Csaba

 

Elismerő Oklevél Ifjúsági Vöröskeresztes Munkáért

1.Gönczi Edit – Debrecen területi Szervezet jelöltje

2. Marsi Molli - Püspökladány Területi Szervezet jelöltje

 

Elsősegélynyújtás Népszerűsítéséért Ezüst Emlékérem

Jámbor Miklós - Hajdúnánás Területi Szervezet jelöltje

 

Év támogatója

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata – Hajdúböszörmény Területi Szervezet jelöltje

Az elismerést átvette: Kiss Attila, Hajdúböszörmény Város polgármestere

 

Év Médiatámogatója

Szabadhajdú Média és Rendezvényszervező Nonprofit Kft., Médiaágazat – Hajdúböszörmény területi Szervezet jelöltje

Az elismerést átvette: Varjasi Gergely, ügyvezető-helyettes

 

Vöröskeresztes Szolgálatért Oklevél

Szarvasné Módi Andrea

 

Vöröskeresztes Szolgálatért Főigazgatói Dicséret

Piros Éva


Az összes kép megtalálható FAcebook-oldalunkon:
https://www.facebook.com/pg/hajdubiharmegye.voroskereszt/photos/?tab=album&album_id=1345736545520386

Fotók: Gyarmati Gábor

Módosítás: ( 2017. május 05. péntek, 17:50 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak