Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Először nyertek Humanitárius település címet megyénkben

Először nyertek Humanitárius település címet megyénkben

E-mail Nyomtatás PDF

Kettőt egy csapásra: Hajdúböszörmény és Komádi kapott kitüntető címet a Magyar Vöröskereszttől, mert az emberiesség eszméit a gyakorlatban, a mindennapokban megvalósítják.


Tóth Ferenc, Komádi polgármestere és Fórizs László, Hajdúböszörmény alpolgármestere az elismerő oklevéllel

Szigorúak a feltételek. Ha úgy tetszik, humanitásban nem ismernek tréfát az elismerés alapítói. Humanitárius település címet azoknak a helységeknek – önkormányzatoknak – ad a Magyar Vöröskereszt, amelyeket a legnagyobb hazai civil szervezet eszmeisége áthat, s aktívan segítik a vöröskeresztes célok megvalósítását a mindennapokban.

Megalapítása óta először nyerték el Hajdú-Bihar megyei települések a címet. A többes szám nem véletlen: Hajdúböszörmény és Komádi – azaz két település is – bírt olyan a feltételekkel, hogy megpályázza a nevet. 2017. május 19-én Keszthelyen, a Magyar Vöröskereszt Országos küldöttgyűlésén mind a két város megnyerte azt.
A humanitárius település cím kiérdemléséért a városban vagy községben az emberiességet és – ezen belül – a többi vöröskeresztes célt szolgáló programokat szerveznek, a település lakói rendszeres véradók, aktív vöröskeresztes alapszervezet működik, önkéntesek segítik a Vöröskereszt munkáját, s az önkormányzat bevonja a civil szférát a döntésekbe.

Hatezer fő – hatalmas erő

Terhekkel megpakolt település Komádi, hiszen az 5770 fős város az ország egyik legszegényebb térségéhez tartozik. Mégis aki itt él, annak „fogják a kezét” a vöröskeresztesek a város vezető testületének támogatását tudva maguk mellett. Az itt élők segítik egymást, ’mi több az ország más részében élőket is, hiszen az önkéntes véradó mozgalmat első helyre teszik. A városnak közel 6 százaléka véradó. Az eredménnyel túllépték a Vöröskereszt megyei szervezetének hosszú távú célját az 5 %-os részvételi arányt. A mindennapokban ez úgy tapasztalható, hogy egész családok – s azokon belül több generáció – járnak vért adni. Az itt élők segítik megszervezni a véradásokat is.


Tóth Ferenc átveszi az oklevelet Oláh Miklóstól, a Magyar Vöröskereszt alelnökétől, és Kardos Istvántól, a szervezet főigazgatójától

Közel 300 vöröskeresztes tag szorgoskodik városban, 2 alapszervezetben. Szociális akciókat, gyűjtéseket, osztásokat szerveznek az év minden szakaszában, hogy élelmiszerrel, ruhával segítsenek a nélkülözőknek. Együttműködnek az önkormányzattal és társszervekkel, hogy minél több segítséget kapjanak a családok és egyedülállók. A városban az üzletek megnyitják kapuikat, hogy a vöröskeresztesek a karitatív célra pénzt gyűjtsenek. A helyiek többek között a komádi rászorulókon segítenek, és támogatják fogyatékkal élő gyermekek táboroztatását. A város nagyrendezvényeire a Vöröskereszt kitelepül, hogy erősítse a helyi közösséget, és szolgálja közérdekű céljait szűrésekkel, egészségfejlesztő tanácsadással, totókkal és a vöröskeresztes eszmék terjesztésével.

Vöröskeresztes lovagok

Hatékony és motiváló szociális programokkal igyekszik segíteni a szegénységben élőkön Hajdúböszörmény önkormányzata a területi Vöröskereszttel. A nehéz élethelyzetűek számíthatnak adományra, s naponta egyszer meleg ételre. Késztetik őket, hogy ne adják fel, s az állattartásra, gazdálkodásra adnak lehetőséget nekik. Az idősekért, a 80 éven felüliekért indult a város „Segítő kezek” programja. A Magyar Vöröskereszt Hajdúböszörmény Területi Szervezete, az önkormányzat, s annak intézményei összefognak, hogy minél hatékonyabban szolgálják a humanitárius ügyeket. Közösen állítanak össze nyilvántartást azokról a családokról, emberekről, akik valamilyen segítségre szorulnak, s élelmiszerosztásba, ruhaosztásba, és ha kell, krízishelyzeti ellátásba vonják be őket.


Oláh Miklós alelnök, Fórizs László alpolgármester és Kardos István főigazgató a címet adó oklevél átnyújtása előtt

Az itt élők 6%-a vöröskeresztes tag, akik 33 szervezetben tevékenykednek. Önkéntesekre rendszeresen számíthat a szervezet, az oktatási intézményekben diákok, tanárelnökök és védőnők segítik a vöröskeresztes munkát. A véradásszervezésben, a véradásban is jeleskednek a helyiek.  Elérték azt a hosszú távú célt, hogy a lakosságnak több, mint 5%-a vért adjon. 2016-ban 1613-an mentek el vért adni, közülük rendszeres véradó 1430. A Hajdúböszörményi Egészségfejlesztési Iroda a civil szervezettel és annak egészségklubjával együtt szolgálja a megelőzést, és szűréseket szervez. Az önkormányzat anyagilag is segíti, hogy a területi Vöröskereszt hatékonyan végezhesse munkáját: frissen felújított irodaépületet adott a szervezetnek tárgyalóval, raktárhelyiséggel és kerthasználattal. Rendszeresen pénzadománnyal erősíti közérdekű és szociális programjait: elsősegélynyújtó versenyeit, idős- és gyermekkarácsonyát, és a csak Hajdúböszörményben működő „Tiszta virágos intézmény” verseny megrendezését. A vöröskeresztes protokolláris rendezvényeknek helyet ad dísztermében, és intézményeit is használhatja a karitatív szervezet, hogy humanitárius feladatait teljesítse. Az önkormányzat szállítmányozásban és az adományok célba juttatásában is segít.  A város színes programkínálatában mindig együttműködő partner vagy résztvevő a Vöröskereszt.  
Hajdúböszörmény örömmel fogadta a „Humanitárius település” címet. Vezető testülete úgy érzi, hogy nem pihenhetnek itt meg: a cím megtartása és viselése újabb feladatok elé állítja a települést.


 

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak