Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Véres víg-végjáték avagy jelenet a véradóknak

Véres víg-végjáték avagy jelenet a véradóknak

E-mail Nyomtatás PDF

Ilyen még nem volt a megyében: véradás közben élő színházi előadást néztek a donorok; Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor színművész-házaspár közös produkcióját, melynek a Vöröskereszt nosztalgia-véradása és a Napló székháza adott otthont csütörtökön.


- Az előbb azt mondtad, te is beállsz. - Azt mondtam, amíg várlak, esetleg... (fotók: Máthé András)

„A világtörténelem első – szó szerinti – vérpezsdítő színházát” láthatták a véradók július 6-án délben a Hajdú-bihari Napló Székházában, ahol a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének hagyományos ’hóeleji véradását tartották’. Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Színház művészházaspárja lepte meg a donorokat vidám színházi jelenettel, melynek magvát igazi véradásos szituáció – Parti Nagy Lajos egyik novellájának átirata – alkotta.

 

Egy véradásra életében először jelentkező idősebb párt jelenítettek meg. A kedves, bájos jelenetben a férfi vonakodna a véradástól, míg az asszony győzködi, hogy – hiszen azért jöttek, hogy vért adjanak, és itt szűréseken eshetnek át. A donorok nevettek, feloldódtak, s talán észre sem vették azt a pár percet, amit a véradással – vagy az azt követő rövid előírt pihenővel – töltöttek aznap.

„Én a véremet adtam neked”

Nem csak a próza, hanem a zenei műfaja is helyet kapott: a„Rossz vér” bluesfutamaival nyitotta az előadást a fiatal színészpár, és az LGT ’Ugye mi jó barátok vagyunk’ dalával zárta. A szöveg egy kicsit módosult az utolsó szám végén: „én a véremet adtam neked/ és cserébe nem kértem semmit/ mert nekem épp’ elég, ha segíthetek…”
Jókedvűen sétáltak át a véradók a Napló étkezőjébe, hogy elfogyasszák a sörből és kolbászból álló menüt, amellyel a vöröskeresztesek vendégelték meg őket. Új hagyomány, hogy a Naplóban minden hónap elején nosztalgia-véradással várják a donorokat a Magyar Vöröskereszt Debrecen területi szervezői.

Szerkesztőség – szervezet – színház

A vér kiapadhtatatlan témát ad a művészeknek – ezt szűrhették le a vöröskeresztesek, hiszen jeleneten kívül is záporoztak a humoros véres és véradásos szófordulatok a művészpár megérkezése után. Mészáros Tibor, például, megkérdezte az étkezőben, hogy hagymásvért is kaphat-e, a kávéautomata italmenüjén is érdeklődéssel kereste a ’vér’ feliratot.

Először történt a megyében, hogy színházi jelenettel kedveskedtek a vért adóknak. A színészpár és a vöröskeresztes szervezők célja, hogy legyen folytatása az ’új irányzatnak’.

A "Vérpezsdítő" színházról készült fotók Facebook-olaldunkon megtekinthetőek: https://www.facebook.com/pg/hajdubiharmegye.voroskereszt/photos/?tab=album&album_id=1414435255317181

 

Fotók: Máthé András

 

***

Támogatók:

 

 

 

 

Módosítás: ( 2017. július 07. péntek, 13:11 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak