Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Igazi karácsonyt minden gyermeknek

Igazi karácsonyt minden gyermeknek

E-mail Nyomtatás PDF

Az ünnep és a rá való készülődés szeretettel teli, különleges hangulatával, ízeivel és karácsonyi meglepetésekkel ajándékozott meg 100 nehéz körülmények között élő családban nevelkedő gyermeket a Kenedi Alap segítségével.

„Hogy csak az lehet igazán ember, aki igazán gyermek is tudott lenni, az régi igazság” – írta Szent-Györgyi Albert. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családokban azonban a mindennapi megélhetésért való küzdelem, a nélkülözés „lelki nélkülözést” is hoz. Például, a karácsonyi készülődés, az ünnep varázslatos, szeretetben gazdag hangulatát sem élhetik meg, ha a megteremtésére nem marad sem idő, sem pénz, sem pszichikai energia.

Hajdúböszörményben az egyetemisták vöröskeresztes alapszervezete ezért 2017 karácsonya előtt olyan programot szervezett, hogy abba az ünnep ajándékai, ízei mellett a „lélek táplálékai” is beleférjenek. 2017. december 5-én adventi napra hívott meg 100 gyermeket a Debreceni Egyetem – hajdúböszörményi – Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának Dísztermébe.
A gyerekek Hajdúböszörményből és településrészeiből (Hajdúvid, Bodaszőlő, Bocskaikert) érkeztek, olyan szociálisan hátrányos helyzetű családokban élnek, amelyekben csak nagyon szerény körülmények között – vagy sehogyan sem – tudják megünnepelni a karácsonyt. Komplex programsorozattal; igazi adventi készülődéssel, ünneppel, ajándékokkal lepték meg őket a vöröskeresztesek.

Varázsnap Mikulással

Forró teával és kakaóval fogadták a terembe lépő gyermekeket a vöröskeresztesek, majd zenés műsor, táncelőadás következett. Ez alatt süteményeket és gyümölcsöt kínáltak a kicsiknek.

Az uzsonna után állomásokon haladhattak végig a gyerekek, amelyeken kreatív feladatok vártak rájuk:  elkészítették saját üdvözlő lapjukat az ünnepre, fenyőfa-falidíszt alkottak, mézeskalács-figurát díszítettek és csomagoltak. A kézműves-foglalkozások mellett kvízjáték, karácsonyi puzzle, képkirakó, ünnepi feladatok, és vöröskeresztes „Ki mit tud” sorakoztak az állomásokon.
A játék végén a 100 gyermek átvehette ajándékát a Télapótól. Minden gyermek társasjátékot, mellé plüssjátékot vagy könyvet, és gyermekeknek való tartós élelmiszert és édességet tartalmazó csomagot kapott.

A Mikulás alakját egy főiskolás hallgató öltötte magára, aki a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Vöröskereszt Alapszervezetének a tagja. A szervezet többi ifjúsági önkéntese, tanárelnökükkel – Dr. Keresztény Istvánnal – felnőtt vöröskeresztesekkel és a Magyar Vöröskereszt Hajdúböszörmény Területi Szervezet segítségével ajándékozta meg az ünnep hangulatával, csomagjával, élményeivel a kicsiket.

A Kenedi Alap pályázatában nyert 50 000 forint támogatás segített a csapatnak abban, hogy szaktudásukkal, kreativitásukkal, önkéntes szolgálatukkal megvalósíthassák a programot.
A rendezvényt Hajdúböszörmény Város Önkormányzata és a Hajdúböszörményi Kiskerekes Cukrászda támogatta.


 

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak