Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Egészségkárosodott gyerekek tábora

Egészségkárosodott gyerekek tábora

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 2010. június 28 – július 3. időszakban rendezte meg XXXVII. alkalommal az egészségkárosodott gyermekek
szociális táborát. Idén a táborlakók a Püspökladányi Farkas-szigeti Arborétumban, a Jurta táborban tölthettek egy élményekkel teli hetet. A debreceni Lézer Magánrendelő támogatásának köszönhetően, emelt létszámmal indulhatott a tábor.

Egészségkárosodott gyerekek tábora

A területi vezetők (orvosok, családgondozók, pedagógusok segítségével) az előzetes kritériumok alapján szociálisan rászoruló családok gyermekei részére ajánlották fel a táborozási lehetőséget.
Érkeztek gyerekek Debrecenből, Bocskaikertből, Hajdúsámsonból, Nyírmártonfalváról, Hajdúnánásról, Hajdúböszörményből, Szerepről, Sápról, Püspökladányból, Balmazújvárosból, Hajdúszoboszlóról, Berettyóújfaluból, Görbeházáról.

Az első nap megismerkedtek a gyerekek egymással és a helyszínnel. Az alapvető szabályok kialakítása után közösségépítő játékokat játszottak. Az erdei séta és a kötetlen beszélgetések során kialakultak a barátságok első jelei. Az egy hetes program változatosan, izgalmasan alakult. Boruzs Károly interaktív íjászbemutatóval kereste fel a tábor lakóit. Vendégül látták a táborlakókat a Püspökladányi Tűzoltóság munkatársai, valamint a Karacs Ferenc Múzeumban is tettek látogatást. Mindenhol szeretettel és türelemmel foglalkoztak a gyerekekkel, akik hatalmas ismeretanyagra tettek szert.

Szilágyi Erika rendőr őrnagy előadásából megtudhatták, mit tegyenek, ha bajba kerülnek, vagy hogyan előzzék meg azt. Varga Lajosné a vöröskereszt megyei munkatársa az egészségük megóvása, és a fertőzések elkerülése érdekében tájékoztatta őket fontos tudnivalókról. A püspökladányi Lovas- Egyesület bemutatóján lovaglásra és hintózásra volt lehetőség, melyet az igen mozgékony csapat ki is használt. Bárczi Imre keramikus és Bárczi Borbála grafikusművész is a tábor vendége volt, akik segítségével csodálatos alkotások születtek. Rásó János erdőmérnök bemutatta a tábor környezetét, az arborétum élővilágát. A Püspökladányi „Határok nélkül” Egyesület motorosainak felvonulása a tábor legemlékezetesebb pillanatait jelentette a gyerekek számára.

A strandolás sem maradt el. Volt esti buli, tánc és közösen készített mákos guba. A Püspökladányi Birkózó Klub néhány tagja is tartott bemutatót. A táborlakók mindegyike aktívan részt vett a játékos, minden izmot megmozgató edzésen, aminek a végén kiderült, ki a tábor bajnoka. Nap mint nap készültek a kézműves foglalkozásokon az otthoniaknak szánt ajándékok. Hűtő mágnesek, festett gipszfigurák, decopague képek, és festett üvegképek. A megtanult technikákhoz az eszközök, a tábor ideje alatt végig a gyerekek keze ügyében maradtak, így bármikor dolgozhattak, amikor kedvet éreztek hozzá. Ezt a lehetőséget igyekeztek is kihasználni. A táborvezetőség - egy hivatásos és három önkéntes vöröskeresztes – mindent megtett azért, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, élményekhez jussanak, kinyíljon számukra a világ.

A háttérből is sokan segítették a tábort programjainak megvalósulásában, melyért ezúton is köszönetet mond a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. Külön is köszönet Rácz Andrásnénak, Nemes Erzsébetnek és Szőke Gyuláné önkénteseknek, akik a táborvezetőség tagjai voltak.

Turcsányiné Bene Irén
táborvezető

Módosítás: ( 2010. szeptember 04. szombat, 13:22 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak