Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Karácsony a legnagyobb családi körben a karácsony szellemében

Karácsony a legnagyobb családi körben a karácsony szellemében

E-mail Nyomtatás PDF

A téli időszak a legnehezebb a hátrányos helyzetű családoknak, idős, beteg és egyedülálló embereknek, ezért őket minden évben segélycsomaggal, az ünnep ajándékaival, adományaival és szeretettel teli hangulatával ajándékozzuk meg. Arra törekedtünk 2019-ben is, hogy minél több nehéz körülmények között élő emberen, gyermeken segítsünk karácsony előtt Hajdú-Bihar megyében. Gyűjtésekkel indult a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Karácsonyi szeretetakciója, majd az adományosztásokkal zárult. Az adományosztásokat és/vagy ünnepségeket minden területen a helyi szükségletek és hagyományok szerint tartották a területi vezetők munkatársaikkal és önkéntesekkel: összefoglaló Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének a 2019-es Karácsonyi szeretetakciókról


(A fotó a Hajdúszoboszlói Tesco-gyűjtésen készült)

„Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek”

Elsősorban olyan termékekre irányultak a gyűjtéseink, amelyekre a legnagyobb szükségük van a megyében élő hátrányos helyzetű embereknek: tartós élelmiszerre, tisztító és tisztálkodási szerekre. Mindez kiegészült a karácsony ízeivel, hangulatával és ajándékaival: szaloncukorral, édességekkel, játékokkal. Karácsonykor minden évben célunk, hogy a túlélésnél többet adjunk, és az ünnep szeretettel teli varázsos hangulatával is megajándékozzuk a rászorulóknak, ezért – ahol tehettük – karácsonyi ünnepségekkel kísértük az adományosztást.

Gyűjtések forgalmas helyszíneken

Egyedi hagyományunk a karácsonyi gyűjtés a Reál-üzletlánccal. Négy éves az akció – amelyet Ujvárosy Andrásné kezdeményezett –, s a kezdetektől jó kapcsolatot ápolunk a cég vezetőivel. 2019-ben összesen 15 üzletben hirdettünk élelmiszergyűjtést. Az akciót önkénteseink, munkatársaink mellett a Reál-üzletvezetők, munkatársak is szívügyüknek érzik.

„Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek” – Arany János Családi kör című verséből idézett mondattal kértük a vásárlók segítségét, hogy „a karácsony a legnagyobb családi körben, az ünnep szellemében teljen!”  Az akció időpontjait 2019-ben területenként a helyi adottságokhoz igazítva választottuk meg, de a legtöbb területen december 6-án és 7-én zajlott le a gyűjtés. Debrecenben november 29-30-án, Hajdúböszörményben november utolsó hétvégéje mellett december első hétvégéjén is gyűjtöttek önkénteseink és munkatársaink. A Berettyóújfalu területéhez tartozó Biharkeresztesen december 13-14-i hétvége volt a legígéretesebb időszak a gyűjtésre.

Ugyanúgy, mint az elmúlt években tartós élelmiszert; konzervet, étolajat, csokoládét, tartós tejet, tésztát, szaloncukrot, tisztító és tisztálkodási szereteket vártunk a segítő szándékú vásárlóktól.

Balmazújvároson 2019-ben is megnyitotta a Reál-gyűjtés idején a helyi Coop áruház a kapuit az akciónak, hasonlóan az elmúlt évekhez december 6-7-én.

Országos és helyi akciókhoz csatlakozva

2019-ben is megtartotta a Magyar Vöröskereszt és a Tesco áruházlánc hagyományos, országos akcióját. December 6-án és 7-én négy nagyáruházban gyűjtöttek önkénteseink: a berettyóújfalui, a hajdúszoboszlói hipermarketben, és Debrecenben két helyen: a Kishegyesi úti és a Repülőtérnél működő Tesco Extrában.

Hajdúszoboszlón a vásárlók rekordot döntöttek, hogy a helyi rászorulók karácsonya szebb legyen: itt adakoztak legtöbbet az idei Tesco-akcióban (összesen 679 kg adományt tettek a kosarakba).

Az országos szintű MikulásGyár csomagjai folyamatosan érkeztek – és érkeznek az összesítés készítése alatt és után – a Magyar Posta gépjárművein Debrecenbe és a csomagokon megjelölt helyszínekre. Mindenütt ott osztják ki az ajándékokat, ahová az adományozó irányította és szánta.

A Debreceni Karitatív Testület gyűjtőakciójához 2019-ben is csatlakozott Debrecen Területi Szervezete. Idén szép, hangulatos, reprezentatív házikóban gyűjtöttek az önkéntesek és munkatársak december 16-án a város központjában, az Adventi Vásáron.

Az üzletekbe áruházakba kitelepült gyűjtéseken összesen közel 5 tonna adomány gyűlt össze.

Kincset érnek: nélkülözőkkel együttérző támogatók

November közepétől egymásnak adták a kilincset a rászorulók területi irodáinkban, több százan iratkoztak fel segélycsomagra. A segítségre szorulókról informálják szervezetinket az  önkormányzatok, társszervezetek is.

A gyűjtések csak egy részét képezik annak, amit adni tudunk, pótolhatatlan ebben az időszakban az, amit magánszemélyek, cégek nyújtanak. Nekik köszönhető sokszor, hogy teljesebbé tehetjük a csomagokat, és az ünnepségeken ajándékokkal, műsorokkal kedveskedhetünk a meghívottaknak.

2019-ben is többszáz családon segíthettünk liszttel, mert az Agrárgazdasági Kamara Magyarok Kenyere című programjában 4 tonna lisztet juttatott megyei szervezetünk közcélú feladataira.

Támogatta idén is a megye éves gyermekprogramjait Dr. Csordás Tibor, a debreceni Lézer Magánrendelő igazgatója. A felajánlott összeg felét minden év karácsonyi  gyermekprogramokat segíti, 2019-ben Hajdúszoboszló területi gyermekkarácsonyát tette vele széppé és teljessé.

2019-ben a Debreceni gyermekkarácsonyt két cég támogatásából valósíthatták meg munkatársaink: az OTG-Cement Kft. és a KKVJ Kft. segített.

Újító, vállalkozó kedvvel

Új gyűjtésbe vágott bele Hajdúböszörmény területe: Mikulás-napi adománygyűjtést tartottak önkénteseink és munkatársaink a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesülettel a város főterén 2019. 12. 4-én. Az akciót hagyományteremtő céllal rendezték meg.

A debreceni Rock Suli néhány éve vállalta, hogy növendékeinek adománygyűjtést hirdet december elején a Vöröskeresztnél jelentkező rászorulók javára. A civil iskola vezetője, Balogh Miklós Péter, idén és tavaly is megérdeklődte, mire van szükség, és a válasznak megfelelően tartós élelmiszer, édesség, tisztító- és tisztálkodási szerek és játékok gyűjtését hirdette meg az iskolában. Nem csak Debrecenben, a többi területen is kezdeményeztek akciókat fiatalok. Például, Hajdúnánáson a Berettyóújfalui SZC Csiha Győző Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói már novembertől gyűjtöttek meleg ruhákat, gyermekjátékokat, plüssöket.

Jobb adni: adományosztások és ünnepek

A Magyar Vöröskereszt Balmazújváros Területi Szervezete 2019-ben is több célcsoportnak tartott és tart adományosztást. Gyerekkarácsonyát december 11-én a Vöröskereszt irodájában szervezte meg. Társasjátékot, édességet is tartalmazó csomagot kapott 50 gyermek, és hozzá használt mesekönyveket.

Tagdíjönrészből adomány

Hivatali karácsony címmel rendez idén különleges akciót a terület. December 13-án  a Polgármesteri Hivatalban 15 családot juttatott tartós élelmiszerből és édességekből álló csomaghoz. A rendezvény főszereplője a hivatalban működő alapszervezet, amelynek tagjai a tagdíjakból felhaszálható 60%-os részt ajánlották fel az adományok megvásárlására.

A szervezet csatlakozott a Baki Közösségi Ház Nagycsaládosok Karácsonyának segélyakciójához: december 13-án.

Az akciókban összegyűlt adományokból karácsonyi segélycsomagokat készített a szervezet, és azokat december 17-23. között osztja ki részben Balmazújvároson az irodában, részben kiviszi Tiszacsegére, Egyekre a terület vezetője és önkéntesei, és a hátrányos helyzetű családoknak adja át.

Berettyóújfalu területén kétnapos csomagosztást tartottak a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek, családoknak, időseknek december 16-án és 17-én a Területi Szervezet irodájában.

270 csomagot osztottak ki, az egyik nap gyerekeknek, nagycsaládosoknak, a másik napon időseknek. Az adomány java tartós élelmiszer. A gyerekek-szülők válogathatnak a játékokat is az alkalmon.

 

Először: moziba invitálták a gyerekeket


Gyermekkarácsony Debrecenben

Meglepetések nagy mestere Debrecen Területi Szervezete: 2019-ben mozivetítésre invitált meg közel 200 hátrányos helyzetű alsó tagozatos gyermeket a területi szervezet. December 12-én a Debrecen Plázában a Jégvarázs című filmét nézték meg a gyerekek. A vetítés előtt a kicsik karácsonyi ajándékként játékokat kaptak, és hogy a mozizás teljes értékű legyen, nem maradt el az üdítő és a pattogatott kukorica sem. Hátrányos helyzetű nagycsaládoknak, egyedülálló, idős, beteg embereknek december 19-én tartott csomagosztást a szervezet.

December 12-én tartotta Gyermekkarácsonyát Hajdúböszörmény Területi Szervezete  –  a Debreceni Egyetem kihelyezett karának – a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar – Dísztermében. Tavaly nagy sikert aratott a program, ezért idén is hasonló módon rendezte meg a terület. Mintaértékű, ahogy az egyetemi hallgatók ifjúsági vöröskeresztesként közreműködtek a rendezvényen. A 100 fő rászoruló gyermek zenés játék, karácsonyi foglalkozásokon vett részt. A gyerekek készülődhettek e programokkal a saját karácsonyukra is, üdvözlőlapokat, kisebb ajándéktárgyakat készítve. Majd az ünnep következett, amelynek végén minden gyermek ajándékokat és élelmiszercsomagot vett át.

Nagyformátumú programot szervezett szépkorúaknak Idősek karácsonya címmel a terület, hogy a nélkülöző, magányos kisnyugdíjasok is részesüljenek az ünnep hangulatában. December 17-én a Polgármesteri Hivatalba 80 nyugdíjast hívnak meg. Ők mind tartós élelmiszerből álló csomagot kapnak. A műsor görbeházai nyugdíjas-csoport vidám előadásával indul. Adventi énekek, majd református istentisztelet követte.

Hajdúböszörményben és a hozzá tartozó leghátrányosabb településrészeken, Bodaszőlőn, Hajdúviden december 12-én csomagosztást szervezett a terület.

Vidám műsor gyermekeknek

Hajdúszoboszló területi szervezete december 19-én tartotta élelmiszercsomag-osztását a Vöröskereszt irodában hátrányos helyzetű családoknak és időseknek. A programon 150 tartós élelmiszerből, tisztító és tisztálkodási szerből álló csomagot adtak át. Száz csomagot osztott ki a szervezet gyermekkarácsonyán a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek. A programot December 20-án 14 órától a hajdúszoboszlói Bocskai Rendezvényközpontban rendezte meg. A Vichy Géza Zeneiskola ad a műsort a gyerekeknek.

Fürdőjegyet kaptak az adományozók

Újdonság ebben az évben, hogy a Hajdúnánási Gyógyfürdő csapata megkereste a területi szervezetet azzal, hogy szeretnének segíteni rászoruló családoknak. Ennek fényében közös adománygyűjtő akciót szerveztek a területi Vöröskereszttel. 2019. december 7-én 500 forintos jegyáron fürdőzhetett és szaunázhatott az, aki legalább 1 cipős doboznyi tartós élelmiszerrel vagy gyermekjátékkal érkezett a helyszínre. Az akciót hirdető Facebook-poszt megosztói között 2019. december 6-án 2+2 családi fürdőbelépő-ajándékutalványt sorsoltak ki.

Az akciók célcsoportja a többgyermekes családok és az idős egyedül élők.

A Hajdúnánáson kívüli településekre személyesen szállították ki a csomagot a rászoruló családoknak, nyugdíjasoknak, egyedülálló embereknek december 16-án és 17-én.

A területi központban, ’Nánáson december 18-19-én osztották ki a segélycsomagokat behívásos módszerrel. A csomagokba tartós élelmiszer, játék kerül.

Összesen 160 csomagot osztottak ki a területen munkatársaink és önkénteseink, 80-80 idős-egyedül élő és többgyermekes, nagycsaládos rászorulóknak

Püspökladány területén az összegyűjtött tartós élelmiszer egy részét december 15-én az Ifjúsági Házban osztották ki a munkatársak és önkéntesek az Önkormányzattal közösen megszervezett „Tegyük hagyománnyá az adományt” című – nevében céljáról is beszélő – programon.

Az adomány többi részét a Területi Szervezet irodájában adták át a rászorulóknak december 19-én.  A két adományosztással a halmozottan hátrányos helyzetű családokat, időseket és fogyatékkal élő embereket támogatták.

A területen összesen 100 csomagot osztottak ki a munkatársak és önkéntesek.

Az adományozottak körét mindenütt az irodában jelentkező, segítséget kérők emberek, az iskolák tanárelnökei, illetve a családsegítő központok, társszervezetek jelzései és saját nyilvántartásuk alapján állították össze a területi szervezetek. Ha választani kellett, a rászorultság mértékét vették figyelembe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Módosítás: ( 2020. január 02. csütörtök, 14:52 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak