Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Legyél Te is életmentő!

Legyél Te is életmentő!

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2010. szeptember 10. –A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A szervezetnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 100 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le a vöröskeresztes vizsgahelyeken, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat pedig nyaranta 400 önkéntes elsősegélynyújtó fiatalt mozgat meg. Minden év szeptemberének második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja, idén Zalaegerszeg ad otthont a központi rendezvénynek.

alt

Idén 2010. szeptember 11-én, szombaton van az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon az elsősegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük. Ebben az évben Zalaegerszeg ad otthont a központi rendezvénynek, de emellett több nagyvárosban szerveznek hasonló programokat a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei. A szombati zalaegerszegi rendezvényen nagyszabású baleseti szimulációs bemutatóra várják az érdeklődőket, megismerkedhetnek az elsősegélynyújtás alapjaival, de lehetőség lesz szűrésekre és véradásra is a sportcsarnok előtti téren.

A Vöröskereszt története a Solferinoi csatamezőig nyúlik vissza, ahol a Szervezet alapítója, Henry Dunant önkéntes elsősegélynyújtó csapatokat szervezett a sérültek megmentésére. Ennek egyenes következménye, hogy a Vöröskereszt egyik legalapvetőbb tevékenysége az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása, az élet és egészség védelme érdekében. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége közreadta 2010-es világjelentését és javaslatait, melynek fő mondanivalója és célkitűzése: az elsősegélynyújtás legyen mindenki számára hozzáférhető. „Bizonyos mértékig valamennyien sebezhetőek vagyunk, de az életmentő elsősegélynyújtás elsajátítására is képesek vagyunk.”

A Magyar Vöröskeresztnek 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van országszerte, csak tavaly 100 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2007-es indulása óta több mint 10 ezer esetben volt szükség a vöröskeresztes elsősegélynyújtó fiatalok segítségére.

Jelenleg a Triatlon VB-n teljesítenek szolgálatot a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó önkéntesei. A szakirányú gyakorlattal rendelkező fiatalok elsősorban a sportolók sérüléseinek előzetes sürgősségi ellátását biztosítják. A Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó egysége összesen 62 fővel segíti a verseny problémamentes lefolyását a rendezvény négy napja alatt. Az egység számára nem ez az első komoly kihívás, legutóbb az augusztus 20-i ünnepségek alatt biztosították a tömeg egészségügyi biztonságát, az Országos Mentőszolgálat felkérésére.

Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és a javítja a túlélés esélyeit.

A Magyar Vöröskereszt célja, hogy minél többen elsajátítsák az alapvető elsősegélynyújtó ismereteket. Légy Te is életmentő! Az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték!

Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda

Módosítás: ( 2010. szeptember 13. hétfő, 11:55 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak