Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Élmény minden perce

Élmény minden perce

E-mail Nyomtatás PDF

Ilyen még nem volt a hatvanhárom éves Éltes Mátyásról elnevezett speciális iskola történetében: a szülők nem csak nézték gyermekeiket a vetélkedőn, hanem aktívan résztvettek a programokban a Vöröskeresztes családi napon.

 

Sokan úgy gondolják, saját döntésen múlik, mennyi időt töltünk családunkkal, szeretteinkkel. Az ellenkezőjét tapasztalta a vöröskeresztes tanárelnök kollégáival a hajdúszoboszlói Éltes Mátyás Általános és Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthonban, ahol súlyosan egészségkárosodott gyermekeket oktatnak, nevelnek. A legtöbb növendék és szülei ugyanis hátrányos körülmények között vagy mélyszegénységben élnek, így – bár példaértékű a családi összetartás – mégis a rossz szociális körülmények, megélhetési, lakhatási, életviteli gondok akadályozzák vagy kizárják, hogy a családtagok tartalmasan együtt töltsék szabadidejüket. Olyan napot szerveztek ezért a Magyar Vöröskereszt Hajdúszoboszló Területi Szervezetével, amely pótolja ezt a hiányt. Családi napot, amelyben a szülők, gyermekek megtapasztalhatják a felhőtlenül, gondtalanul együtt töltött idő család-, közösségépítő, bizalomerősítő erejét. Az iskola anyagi korlátai miatt ehhez segítség kellett: az intézmény vöröskeresztes alapszervezete ezért idén, 2016-ban pályázott a Magyar Vöröskereszt Szociális Alapjának „D” komponensére, és megnyerte azt. 2016. június 2-án a gyógypedagógusok vidám, fejlesztő és közösségépítő napra invitálták a családokat. Ilyen még nem volt az iskola történetében: a szülőket aktív résztvevőnek – nem csak nézőnek – invitálták meg a programra.

65 boldog arc

Izgatottan várták az újszerű napot a gyermekek és a szülők. A tanárok vetélkedővel fogadták őket. Tíz csapat váltotta egymást tíz állomáshelyen, ahol gyógypedagógiailag és pszichológiailag kidolgozott feladatokkal kellett „megbirkózniuk” kicsiknek és nagyoknak. Kézműves-foglalkozások, vidám ügyességi kihívások, közlekedési kérdőív, rajzfilm totóval, és az „Egy perc és nyersz”-játék, majd számítástechnikai, ügyességi, s önismereti feladatok követték egymást.
A verseny összehangolta a családokat. Jöhetett a finom ebéd; a palócleves és a tejfeles lángos. Jóllakottan meghallgatta mindenki azt az előadást, amely a véradás fontosságát és alapvető tudnivalóit foglalta össze. Utolsó próbatételként a hallottakról totót töltöttek ki a családok.

A programokon összesen 42 gyermek és 23 szülő vett részt, akiknek június 2-án minden perc élménnyé vált. A szülők jókedvűek, a gyermekek boldogok voltak. Ezen a napon ők koordinálták szüleiket: ilyen még nem volt.

Módosítás: ( 2016. június 28. kedd, 10:51 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak