Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Ifjúsági Vöröskereszt MIVK a megyében Negyven napot is szolgáltak megyénkből

Negyven napot is szolgáltak megyénkből

E-mail Nyomtatás PDF

Egy újraélesztés és 2710 szakszerűen ellátott sérülés – ez az idei Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) mérlege. A Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtóinak idén is a kagylók okozta sérülések adták a legtöbb feladatot. A 1359-es adomány vonalon augusztus végéig várja még az adományokat a humanitárius szervezet. A Nekünk a Balaton ez életünk kampány augusztus végig folytatódik.

Jobban erősítették a megszokottnál is a szolgálatot a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének ifjúsági vöröskeresztesei ebben az évben. Több, mint 15-en vettek részt rajta, nyolcan több turnusban is vállalták az elsősegélynyújtó készenlétet és szolgálatot. Az első csapatban, június 29- július 8. között 12 hajdú-bihari ifjúsági vöröskeresztes őrizte és segítette a balatoni strandolók biztonságát elsősegélynyújtóként. A második turnusban július 6-tól július 15-ig 9-en, sőt az utána következő csapatokban is szolgáltak a megyei szervezet „ifisei”. Például, a július 20-29., majd a július 27-augusztus 5. közötti csapatokat 1-3 hajdú-bihari fiatal erősítette. Egyikük négy szolgálati szakaszban segítette elsősegélynyújtóként a nyaralók ellátását és védelmét.

Örömmel, lelkesen vettek részt a fiatalok Hajdú-Bihar megyéből a nagy helytállást igénylő szolgálatban. Mindannyian kiválóan felkészített elsősegélynyújtók – mely természetesen alapfeltétele a résztvételnek.

Kagylók adták a legtöbb munkát

A jól megérdemelt nyaralás alatt kevésbé figyelünk oda a különböző baleseti tényezőkre, amelyek miatt gyakran kellemetlenné vagy akár rövidebbé is válhat a nyaralásunk. A gondtalan pihenés elősegítésére a Magyar Vöröskereszt idén már 10. alkalommal indította el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát. A szolgálatban részvevő, közel 300 fiatal önkéntes vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látta el 12 Balaton-parti település 18 strandján, július 1. és augusztus 20. között.

Az idei évben az önkéntesek 2710 esetben segítettek, a leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés vagy a különböző sportsérülések és rosszullétek. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat ötödik munkanapján egy sikeres újraélesztés is volt, a Magyar Vöröskereszt önkéntesei Balatonmáriafürdőn élesztettek újra egy 25 éves férfit. A legeseménydúsabb nap július 2-án és 27-én volt, minkét szolgálati napon 121 alkalommal fordultak a strandolók a vöröskeresztes elsősegélynyújtókhoz. A szolgálat ideje alatt Balatonfenyves központi strandon keresték fel legtöbbször a Vöröskereszt által üzemeltetett elsősegélypontot, itt 395 alkalommal volt szükség az önkéntesek munkájára.

Öt életmentő beavatkozás

A szolgálat 2007-es indulása óta összesen 33351 esetet láttak el szakszerűen a vöröskeresztesek és öt esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás. Az idei tapasztalatok is azt mutatják, hogy a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkájára nagy szükség van, éppen ezért jövőre emelt strandlétszámmal szeretné megvalósítani a programot a Magyar Vöröskereszt.
Ezt a célt szolgálja az a különleges kampány is, melyet még júliusban indított a szervezet Nekünk a Balaton az életünk címmel. A karitatív szervezet 33 kiemelt balatoni vendéglátóhely és pincészet asztalára különleges étlapot helyezett ki, melyben a vendégek a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkájáról tájékozódhatnak, és hét lépésben felfrissíthetik újraélesztéssel kapcsolatos ismereteiket. Az étlap arra is buzdítja a vendéglátóhelyek közönségét, hogy egy a Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonalon támogassák a szolgálat további működését. Az adománygyűjtéshez bárki csatlakozhat augusztus végéig a 1359-re indított hívással vagy az ADOMANY szó SMS-ben való elküldésével, mely 250 forint támogatást jelent.

A vendégek az akció terjesztésében is részt vehetnek. Ehhez nem kell mást tenniük, mint egy képet feltölteni valamelyik közösségi oldalra az adott vendéglátóhelyről, az ott kapott ételről és a szokásos hashtagek mellett (#mutimiteszel, #Balaton) használni a #nekunkabalaton, #voroskereszt #étteremneve hashtageket.
A csatlakozott éttermek és borászatok listája megtekinthető a www.nekunkabalaton.hu oldalon.

***

A Magyar Vöröskereszt 10 éves Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 2016-ban is teljes egészében vállalati támogatásokból és adó 1 százalékos felajánlásokból valósította meg a Vöröskereszt. A BESZ-t pénzbeli támogatással az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Balaton Fejlesztési Tanács, az UNIQA Biztosító Zrt., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Coca-Cola Magyarország Kft., a Haworth Hungary Kft. és a Brit Vöröskereszt közreműködésével a Canon Europe segítette. Támogatóink közül a Paksi Atomerőmű és az UNIQA immár 10 éve álltak a szolgálat mellett. A BESZ telekommunikációs partnere a Telenor, aki okostelefonokat és Hipernet 4G elérést is biztosított a parton dolgozó önkénteseknek. A Dreher „Ésszel iszom” szemléletformáló programja idén nyáron először kapcsolódik össze az elsősegélynyújtás ügyével a strandokon. „Kampányunkkal a felelős alkoholfogyasztás fontosságára szeretnénk felhívni a magyar társadalom figyelmét, úgy gondoljuk, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) programjához csatlakozva, széles körben juthatott el az üzenetünk.” - mondta Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője. Balatonmáriafürdő, Balatonudvari és Révfülöp önkormányzata fontosnak tartja az elsősegélynyújtást a település strandjain, ezért képviselőtestületi határozatban döntöttek a pénzbeli támogatásról. A Coca-Cola Magyarország az elsősegélynyújtók folyadékpótlásáról is gondoskodott, a Nestlé Hungária Kft. BALATON csokoládét, NESQUIK, CHEERIOS és CINI MINIS gabonapelyheket ajánlott fel az önkénteseknek. A szintén 10 éve támogató VitaPlus Kft. 600 doboz kalcium tablettát adományozott, a Bonappetit pedig minden ételéből 15% kedvezményt nyújtott az önkénteseknek.

Módosítás: ( 2016. augusztus 26. péntek, 12:11 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak