Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Ifjúsági Vöröskereszt MIVK a megyében Kiállták a próbát a debreceniek

Kiállták a próbát a debreceniek

E-mail Nyomtatás PDF

Hanyadik ember nyújt segítséget Debrecenben, ha baleset vagy rosszullét történik? – ezt tette próbára a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete szeptember 11-én az Elsősegélynyújtás világnapja alkalmából az ifjúsági önkéntesekkel, akik profi és példaértékű szolgálatot teljesítettek az eredeti akcióban.


Elesett és öntudatlanul rángatózott egy fiatalember a Hal közben szeptember 11-én. Azonnal ott termett két férfi. – Epilepsziás?! – kiáltották, és elsősegélyben részesítették. Egy hölgy mentőt próbált hívni, ám szóltak neki, hogy nincs erre szükség. A szituáció ugyanis kísérlet volt, a rosszullétet élethűen alakították a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének képzett baleset-szimulátorai, a Mechwart András Informatikai és Gépipari Szakközépiskola diákjai és néhány fiatal társuk a megyéből. Háromból két helyszínen nyomban segítettek az arra járók. A Fórum Bevásárlóközpont előtti téren fiatalok siettek a „beteghez”, hogy segítsenek. A távolból egy babakocsis Anyuka szaladt oda, megvizsgálta és ellátta a földön fekvő diákot. Később elmondta, hogy orvos, de ha nem lenne az, akkor is, szerinte ez a legtermészetesebb viselkedés.


Hajléktalan úr segített a Bika előtt

Hajléktalan úr segített először a Grand Hotel Arany Bika Szálloda előtt. Sajnos itt több, mint 5 percet kellett várni arra, hogy segítséget nyújtson valaki. Az embereken látszott, hogy tanácstalanok, megkérdezték, hívott-e valaki mentőt, és amikor azt a választ kapták, hogy igen, továbbhaladtak a földön fekvő fiú mellett. Nagyjából 7 perc múlva elmúltak a görcsök, a fiatalember ájultan hevert. Ekkor egy járókelő  segített neki, biztatva a többieket, hogy fektessék stabil oldalfekvésbe a beteget.

Haska Lászlónak hívták a sokaság egyetlen segítőjét. Mint elmondta, fedélnélküli, hadirokkant férfi. A koszóvói háborúban súlyosan megsebesült, sajnos arccisztával is küzd, ezért nehezen kommunikál. Hazajött, édesanyját elveszítette, az utcára került.

Életet menthet az első öt perc

– Sajnos ezen a helyszínen eltelt öt perc, így a pácienst a valós helyzetben maradandó károsodás érte volna – mondta Zákány Katalin, a megyei elsősegélynyújtás-koordinátor a helyszínen. Mint kifejtette, a mentők megérkezéséig elsősegélyben kell részesíteni a rosszullétes vagy sérült betegeket. Ezzel az életüket menthetjük meg, és megelőzhetjük a súlyos állapotromlást is. Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nekünk kell segíteni. Az elsősegélynyújtást ezért fontos és hasznos tanulni, az ismereteket időről időre frissíteni.

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Oktatási és Vizsgaközpontjának elérhetőségei:
4025 Debrecen, Hatvan u. 37.Tel: 06/52/316-330 vagy 06/52/316-679.email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Módosítás: ( 2015. szeptember 21. hétfő, 13:37 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak