Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Ifjúsági Vöröskereszt MIVK a városban Dobogón újra a „Kossuth”

Dobogón újra a „Kossuth”

E-mail Nyomtatás PDF

Serleggel tértek haza a Hajdú-Bihar megyei diákok a Magyar Vöröskereszt Országos elsősegélynyújtó versenyéről. Az általános iskolai 2., a középiskolai csapat 3. helyezést ért el. „Bízunk benne, hogy a jövőben is bármikor számíthatunk a fiataljaink segítségére, akár elsősegélynyújtásról, akár véradásról, akár bármilyen vöröskeresztes tevékenységről legyen szó” – mondta a verseny után Zákány Katalin a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének megyei elsősegélynyújtás koordinátora.

Legjobbak a legjobbak között – szinte hagyomány, hogy a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Iskola általános és középiskolai csapata, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének megyei győztesei, éremmel térnek haza a felmenőrendszerű Országos elsősegélynyújtó versenyről. 2016. szeptember 11-én Veszprémben tartotta meg a Vöröskereszt az országos döntőt, amelyen 21 általános iskolai és 20 középiskolai csapattal kellett megmérkőzniük a „kossuthosoknak”. Ellenfeleik ezúttal a megyék legerősebb elsősegélynyújtó csapatai voltak. Jó hírét vitték idén is a debreceni fiatalok iskolájuknak, városuknak és a Vöröskereszt megyei és területi szervezetének is, hiszen az általános iskolai csapat a dobogó 2. fokára, a középiskolai csoport a 3-ra állhatott fel. Mesteri felkészítők álltak teljesítményük mögöttük idén is: Lukácsné Kovács Edit iskolavédőnő és Dr. Krakomperger Zsolt pedagógus.

 

Színházban színlelt baleset

Vér folyt Veszprém központjában több helyszínen is. Mindenütt elsősegélynyújtó dobozokkal felszerelt fiatalok nyüzsögtek a rémisztően csendes vagy nagyon hangos sérültek körül. A versenyzőknek utcai késelés, autógázolás, kerékpáros, gördeszkás balesetek sérültjeit kellett megmenteniük. Az életszerű sebeket a Vöröskereszt sminkesei készítették el. A valósághű baleseti szituációkat imitátorok adták elő. Színészi teljesítményüket kivételesen a „világot jelentő deszkákon” is bemutathatták, hiszen tömegbalesetet kellett eljátszaniuk a híres veszprémi színházban. A történet szerint leszakadt díszlet okozott sérüléseket és pánikot.

Gyermekmentés: az idei téma

Csecsemő-újraélesztést és a gyermekek ellátása nagy hangsúlyt kapott a szokásos feladatok – újraélesztés, artériás, vénás vérzések, törések kezelése – mellett. 2016-ban a gyermekek elsősegélye állt a verseny középpontjában. Arra emlékeztettek a szervezők, hogy évente 950 ezer gyermek veszíti életét baleset vagy erőszak miatt a világon.

Véradókat is toboroztak

Összesen 20 állomás várta a versenyzőket. A baleseti szituációkon kívül elméleti feladatok és meglepő kihívások. Például, donorokat kellett toborozni a verseny alatt a helyi véradásra. Az országos döntő versenyzői 70 járókelőt győztek meg arról, hogy ezúton segítsenek embertársaikon. Felhívták ezúton a figyelmet egy másik fontos életmentő vöröskeresztes alaptevékenységre, a véradásra.
„Bízunk benne, hogy a jövőben is bármikor számíthatunk a fiataljaink segítségére, akár elsősegélynyújtásról, akár véradásról, akár bármilyen vöröskeresztes tevékenységről legyen szó” – mondta a verseny után Zákány Katalin a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének megyei elsősegélynyújtás koordinátora.

Módosítás: ( 2016. szeptember 13. kedd, 14:07 )  

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak