Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Igazi karácsonyt minden gyermeknek

E-mail Nyomtatás PDF

Az ünnep és a rá való készülődés szeretettel teli, különleges hangulatával, ízeivel és karácsonyi meglepetésekkel ajándékozott meg 100 nehéz körülmények között élő családban nevelkedő gyermeket a Kenedi Alap segítségével.

„Hogy csak az lehet igazán ember, aki igazán gyermek is tudott lenni, az régi igazság” – írta Szent-Györgyi Albert. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családokban azonban a mindennapi megélhetésért való küzdelem, a nélkülözés „lelki nélkülözést” is hoz. Például, a karácsonyi készülődés, az ünnep varázslatos, szeretetben gazdag hangulatát sem élhetik meg, ha a megteremtésére nem marad sem idő, sem pénz, sem pszichikai energia.

Hajdúböszörményben az egyetemisták vöröskeresztes alapszervezete ezért 2017 karácsonya előtt olyan programot szervezett, hogy abba az ünnep ajándékai, ízei mellett a „lélek táplálékai” is beleférjenek. 2017. december 5-én adventi napra hívott meg 100 gyermeket a Debreceni Egyetem – hajdúböszörményi – Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának Dísztermébe.
A gyerekek Hajdúböszörményből és településrészeiből (Hajdúvid, Bodaszőlő, Bocskaikert) érkeztek, olyan szociálisan hátrányos helyzetű családokban élnek, amelyekben csak nagyon szerény körülmények között – vagy sehogyan sem – tudják megünnepelni a karácsonyt. Komplex programsorozattal; igazi adventi készülődéssel, ünneppel, ajándékokkal lepték meg őket a vöröskeresztesek.

Varázsnap Mikulással

Forró teával és kakaóval fogadták a terembe lépő gyermekeket a vöröskeresztesek, majd zenés műsor, táncelőadás következett. Ez alatt süteményeket és gyümölcsöt kínáltak a kicsiknek.

Az uzsonna után állomásokon haladhattak végig a gyerekek, amelyeken kreatív feladatok vártak rájuk:  elkészítették saját üdvözlő lapjukat az ünnepre, fenyőfa-falidíszt alkottak, mézeskalács-figurát díszítettek és csomagoltak. A kézműves-foglalkozások mellett kvízjáték, karácsonyi puzzle, képkirakó, ünnepi feladatok, és vöröskeresztes „Ki mit tud” sorakoztak az állomásokon.
A játék végén a 100 gyermek átvehette ajándékát a Télapótól. Minden gyermek társasjátékot, mellé plüssjátékot vagy könyvet, és gyermekeknek való tartós élelmiszert és édességet tartalmazó csomagot kapott.

A Mikulás alakját egy főiskolás hallgató öltötte magára, aki a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Vöröskereszt Alapszervezetének a tagja. A szervezet többi ifjúsági önkéntese, tanárelnökükkel – Dr. Keresztény Istvánnal – felnőtt vöröskeresztesekkel és a Magyar Vöröskereszt Hajdúböszörmény Területi Szervezet segítségével ajándékozta meg az ünnep hangulatával, csomagjával, élményeivel a kicsiket.

A Kenedi Alap pályázatában nyert 50 000 forint támogatás segített a csapatnak abban, hogy szaktudásukkal, kreativitásukkal, önkéntes szolgálatukkal megvalósíthassák a programot.
A rendezvényt Hajdúböszörmény Város Önkormányzata és a Hajdúböszörményi Kiskerekes Cukrászda támogatta.


 

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak